Haags parkeerbeleid treft gehandicapten onevenredig hard.

070 Den Haag - VVD-Wethouder Smit laat gehandicapten die een auto hebben, maar die zelf niet kunnen besturen, tot 3000 euro per jaar meer betalen dan gehandicapten die zelf kunnen rijden.
Dat overkwam een gehandicapte die in een verpleeghuis woont en voor zijn vervoer een aangepaste auto heeft gekocht,  om vrij te kunnen bewegen. Vrienden en familie rijden hem daar in rond. Sinds december 2012 geeft de gemeente Den Haag speciale vergunningen uit voor gehandicapte bestuurders met een auto om voor 36 euro overal gratis te kunnen parkeren. Gehandicapten zonder rijbewijs hebben geen auto, zo redeneert de wethouder.

 Die hoeven dus ook geen vergunning en moeten gewoon betalen voor het parkeren, bovenop de kosten voor de dure gehandicaptenparkeerkaart. Of ze nemen maar de bus, vindt de wethouder.  Deze nieuwe regels moeten diefstal van de blauwe gehandicapten­parkeer­kaarten voorkomen. Dat daar al jaren geleden het Nationale Parkeer Register van RDW voor is opgericht wordt door de wethouder vergeten. Het blijken ook zijn eigen ambtenaren te zijn die de kaarten zwart verkopen, zoals de wethouder zelf schrijft in zijn raadsvoorstel.

Politiek
Na een oproep aan de gemeenteraad om deze bizarre regels te veranderen blijft het stil. SP en GroenLinks begrijpen het probleem, maar willen er niets aan doen. De D66, PvdA en CDA zijn als coalitiepartner gebonden aan de afspraken met de VVD en zwijgen. “In Amsterdam is een veel beter systeem dat voor alle gehandicapten gratis is en de handhaving net zo goed mogelijk maakt. Het is nog steeds niet duidelijk waarom dat in Den Haag niet kan”, zegt Gerwin van Vulpen van de Haagse Stadspartij. Samen met het landelijke systeem lijkt me dit een veel beter alternatief”. Hij wil graag een beter voorstel indienen, als de gehandicaptenorganisaties dat ook gaan steunen. Het gaat om ruim 40% van de Haagse gehandicapten die wel recht hebben op een invalidenparkeerkaart, maar geen Haagse vergunning kunnen krijgen.

Landelijke regels
In Nederland gelden in elke gemeente andere regels voor parkeren door gehandicapten. Een initiatief van Tweede Kamerlid Marjo van Dijken om hier een landelijke regeling voor te maken is in de eerste kamer weggestemd, omdat dit de vrijheid van de gemeenten zou ondermijnen. “De gemeente Den Haag laat wel zien dat zij daar niet mee om kan gaan”, zegt Arjen Gerritsen van wie zijn 82-jarige vader in het Haagse verpleeghuis verblijft. “ Zoveel parkeergeld incasseren van gehandicapten is een ordinaire maatregel voor extra parkeerinkomsten. De wethouder benadeelt een groep gehandicapten die hun auto net zo hard nodig hebben als zij die wel zelf kunnen rijden.” Hij is daarom een rechtszaak gestart en zal de Minister van Binnenlandse Zaken een verzoek sturen om de regels ongeldig te verklaren, omdat er sprake is van rechtsongelijkheid en onbehoorlijk bestuur.

Het hoofd van de afdeling parkeren intussen heeft op een creatieve manier een tijdelijke vergunning gegeven door de wettelijke beslistermijn te laten verlopen. “Zo moesten ze wel. Dit geeft wel aan dat de ambtenaren zelf de regels ook moeilijk vinden”, zegt Gerritsen. “We zijn al bijna een jaar bezig voor een vergunning. Gelukkig zijn er ambtenaren die begrijpen dat de VVD-wethouder een heel verkeerde keuze heeft gemaakt. Nu maar hopen dat we dat allemaal nog weten als we straks gaan stemmen.” 

070 Den Haag Economie & Duurzaamheid - Hoera, we mogen weer met 100 mensen bij elkaar komen. Oké, nú nog niet maar wel vanaf 1 juli, de dag waarop dit vanuit de Rijksoverheid weer is toegestaan,

Lees meer...

070 Den Haag Economie - Parkeerruimte is ook in de Hofstad een schaars goed. De straten van Laak, het Zeeheldenkwartier en het centrum staan vol met auto’s. Toch bezit lang niet elke Hagenaar of Hagenees over eigen vervoer.

Lees meer...

Naast oversluitingen ook een sterke stijging hypotheekaanvragen voor nieuwe woning
070 Den Haag Economie -  Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal hypotheekaanvragen tegen de verwachtingen in sterk gestegen.

Lees meer...

Stadsdeel Scheveningen stelt wijkbudget beschikbaar voor aanpak van de wijk

Lees meer...

070 Scheveningen Maatschappij & Sport – Vanuit de Oude Kerk in Scheveningen wordt op  zaterdagavond 30 mei a.s om 21.00 uur een livestreamconcert gehouden als eerbetoon aan de 5 bijzonder ervaren maar desalniettemin toch overleden surfers Joost, Sander, Matthijs, Pim en Max, vijf sportieve mannen met lifeguard-skills met een enorme passie voor de zee en het strand en die omkwamen in de zee waar ze juist zo veel hielden. De avond staat in het teken van ‘De Zee’.

Lees meer...

070 Den Haag Politiek & Maatschappij - Haagse automobilisten die elektrisch rijden, hebben te maken met relatief gunstige omstandigheden binnen de gemeente. Inwoners die met hun elektrische auto aangewezen zijn op publieke laadpunten, hebben relatief veel opties en mogen rekenen om een laadpaal dichtbij huis.

Lees meer...

070 Den Haag Cultuur & Uitgaan - De zo lang gemiste piratenzender Hofstad radio heeft nieuw leven ingeblazen gekregen en is weer volop in de lucht.

Lees meer...

Hofstad Radio, het station dat de Randstad node heeft gemist

Lees meer...

070 Kunst & Cultuur - De meesten van ons vieren deze zomer waarschijnlijk vakantie in eigen land. Een bezoek aan Omniversum mag daarbij natuurlijk niet ontbreken! Want in juli en augustus neemt Omniversum je desondanks mee naar verre en exotische oorden.

Lees meer...

Haarvisie biedt videohulp bij haarproblemen…
070 Rijswijk Lifestyle en Gezondheid - Zolang kappers gesloten zijn biedt de Zuid-Hollandse kapsalon Haarvisie (Rijswijk) biedt vanaf vandaag videohulp op afstand bij haarproblemen. Dit doen zij met een uitgebreid video-aanbod met tips, trics en adviezen voor het haar.

Lees meer...

Video-triage biedt patiënten direct juiste spoedhulp nu veel reguliere tandartspraktijken dicht zijn
070 Den Haag Lifestyle & Gezondheid - Tandheelkundige spoedhulpkliniek Dental365 in Den Haag start vanaf vandaag met een online tandheelkundig consult met een tandarts waarin via een online live video wordt bepaald of de patiënt direct spoedeisende hulp nodig heeft.

Lees meer...

070 Rijswijk Sport - Roos Bertsch (2 jaar) en Ismael El Kaddouri (2 jaar) uit Rijswijk zijn de eerste Zuid-Hollandse ambassadeurs van het Amerikaanse loopfietsjesmerk Strider Bikes geworden.

Lees meer...

Budgetenergie

Nieuws uit 070

Zorgdirect
Bereken je premie | ZorgDirect