070magazine.nl Politiek/Maatschappij - Vrijdag 13 september aanstaande, aan de vooravond van Prinsjesdag, is het Kleine Prinsjesdag. Dan draagt de 14-jarige Koning van de Jeugd, Yusuf Khalid, zijn troonrede voor in de Haagse Ridderzaal. In zijn troonrede vraagt hij aandacht voor de duizenden jongeren in Nederland die rondlopen met depressieve klachten. Op die dag gaan ook scholierenteams met Tweede Kamerleden in debat over allerlei kinderrechtenthema’s. Hieruit zal één debatteam de felbegeerde beker winnen. 

UNICEF-directeur Suzanne Laszlo: ‘Het is zó belangrijk dat jongeren in Nederland hun stem laten horen. Jongeren moeten kunnen meepraten over onderwerpen die hen aangaan. Kleine Prinsjesdag laat zien dat ze een krachtige mening hebben, die vaak prachtig verwoord is.’ 
 
Troonrede
UNICEF Nederland organiseert Kleine Prinsjesdag voor de negende keer. Joost Hoebink is gastheer van de ochtend. Een nieuw element is de koets waarin Yusuf, samen met zijn familie, van hotel Des Indes naar de Ridderzaal wordt gereden. Net als Koning Willem Alexander op Prinsjesdag draagt ook Yusuf een kroon en zal hij een eigen troonrede voorlezen. ‘Geef jongeren een podium om over hun gevoelens te praten, en doorbreek daarmee het taboe rondom depressie,’ aldus Yusuf. Na afloop zal hij zijn redevoering aan minister Hugo de Jonge (VWS) overhandigen. 
 
Debatwedstrijd
De jongerendebaters zijn in de leeftijd van 13 tot 15 jaar. Zij zijn de finalisten van de 8 winnende teams van het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi dat plaatsvond in april dit jaar in Arnhem. In het hart van politiek Nederland gaan de leerlingen met elkaar en met de Tweede Kamerleden Judith Tielen (VVD), Antje Diertens (D66), Bram van Oijk (GroenLinks) en Kirsten van den Hul (PvdA) in debat. Dat doen ze in bijzijn van hun klasgenoten, andere Kamerleden, beleidsmakers, bewindslieden, kinderministers en andere genodigden. Onder leiding van het Nederlands Debat Instituut debatteren de teams over de volgende vier stellingen en kinderrechtenthema’s: 
 
Stress onder jongeren: Alle middelbare scholieren moeten verplicht twee keer per jaar naar de psycholoog.
Nederlandse Cariben: Het is goed als Nederlandse scholen elke vijf jaar een uitwisseling organiseren met een school in de Nederlandse Cariben. 
Kinderen van uitreizigers naar Syrië: De Nederlandse regering moet kinderen van uitreizigers naar Syrië per direct naar Nederland halen.
Voeding: Supermarkten hebben de verantwoordelijkheid om voorlichting te geven over de gevolgen van suiker in voedselproducten. 
 
Een jury beoordeelt de debatten. Deze bestaat uit: een jongere van het UNICEF Jongerenpanel, Robbe van Hulst, de directeur van UNICEF Nederland, Suzanne Laszlo en de directeur van Stichting Nederlands Debat Instituut, Jacco van Mersbergen. Met Kleine Prinsjesdag wil UNICEF Nederland kinderen en jongeren informeren over hun rechten, aandacht vragen voor kinderrechten en de stem van jongeren laten horen. De organisatie onderzoekt momenteel hoeveel jongeren in Nederland te maken hebben met gevoelens van spanning, stress en eenzaamheid. De bevindingen van dit onderzoek worden in 2020 gepresenteerd. 
 
De Koning van de Jeugd zal tussen 07.00 en 07.30 ‘s morgens vanaf zijn 5-sterren hotel per koets vertrekken richting de Ridderzaal. Daar komt hij rond 07.45 aan. Bij aankomst is ruimte ingelast voor een kort persmoment. Ook na het evenement om 10.00 is er gelegenheid tot vragen stellen aan alle aanwezigen. Mocht u koning Yusuf al vanaf zijn hotel willen volgen, neem dan contact op met de persvoorlichter. 
 
WAT: Kleine Prinsjesdag 
WANNEER: Vrijdag 13 september 2019
TIJD: 8.00 – 10.00 uur (wees uiterlijk 07.45 aanwezig als u koning Yusuf bij aankomst wilt spreken en neem uw legitimatiebewijs mee)
WAAR: Ridderzaal, Binnenhof 1, Den Haag

070 Den Haag Economie & Duurzaamheid - Door de coronacrisis verandert de economie aanzienlijk. Dat geldt natuurlijk voor heel Nederland.

Lees meer...

070 Den Haag Economie & Duurzaamheid - Hoera, we mogen weer met 100 mensen bij elkaar komen. Oké, nú nog niet maar wel vanaf 1 juli, de dag waarop dit vanuit de Rijksoverheid weer is toegestaan,

Lees meer...

070 Den Haag Economie - Parkeerruimte is ook in de Hofstad een schaars goed. De straten van Laak, het Zeeheldenkwartier en het centrum staan vol met auto’s. Toch bezit lang niet elke Hagenaar of Hagenees over eigen vervoer.

Lees meer...

070 Rijswijk Politiek & Maatschappij - Michel Bezuijen, burgemeester van Rijswijk, neemt per 1 oktober a.s. ontslag omdat hij is benoemd tot burgemeester van Zoetermeer.

Lees meer...

070 Den Haag Maatschappij & Educatie - Donderdag starten 530 schoolkinderen extra op Curaçao. Met hulp van Haagse ondernemers, jongeren en jongerenwerkers.

Lees meer...

Medewerker gemeente Den Haag beschuldigd van fraude voor € 2 miljoen

Lees meer...

Live online te volgen van 16:00 uur - 16:30 uur.

Lees meer...

070 Den Haag Kunst & Cultuur – Hoe heerlijk, eindelijk weer een concert in coronatijd! Het Zuiderparktheater is op zondag 9 augustus a.s. het toneel van een aantal zomerse musicalconcerten.

Lees meer...

070 Den Haag Kunst & Cultuur – Hoe heerlijk, eindelijk weer een concert in coronatijd! Het Zuiderparktheater is op zondag 9 augustus a.s. het toneel van een aantal zomerse musicalconcerten.

Lees meer...

Haarvisie biedt videohulp bij haarproblemen…
070 Rijswijk Lifestyle en Gezondheid - Zolang kappers gesloten zijn biedt de Zuid-Hollandse kapsalon Haarvisie (Rijswijk) biedt vanaf vandaag videohulp op afstand bij haarproblemen. Dit doen zij met een uitgebreid video-aanbod met tips, trics en adviezen voor het haar.

Lees meer...

Video-triage biedt patiënten direct juiste spoedhulp nu veel reguliere tandartspraktijken dicht zijn
070 Den Haag Lifestyle & Gezondheid - Tandheelkundige spoedhulpkliniek Dental365 in Den Haag start vanaf vandaag met een online tandheelkundig consult met een tandarts waarin via een online live video wordt bepaald of de patiënt direct spoedeisende hulp nodig heeft.

Lees meer...

070 Rijswijk Sport - Roos Bertsch (2 jaar) en Ismael El Kaddouri (2 jaar) uit Rijswijk zijn de eerste Zuid-Hollandse ambassadeurs van het Amerikaanse loopfietsjesmerk Strider Bikes geworden.

Lees meer...

Budgetenergie

Nieuws uit 070

Zorgdirect
Bereken je premie | ZorgDirect