Fonds 1818 helpt buurtbewoners met het verwezenlijken van goede ideeën voor hun buurt

Met advies, begeleiding en ruim € 450.000
Foto door Valerie Kuypers

070 Den Haag Maatschappij – De Verrijk je Buurt-tour is voorbij! Om bewoners te helpen hun buurtideeën van de grond te krijgen, trok Fonds 1818 dit jaar de regio in met het jubileumproject Verrijk je Buurt. Deze week vond het 28ste en laatste Verrijk je Buurt inspiratiecafé plaats.

Projectleider Marjet van Os: “Met de Verrijk je Buurt inspiratiecafés hebben we alle gemeenten in onze regio bezocht. We hebben 800 bewoners persoonlijk gesproken die iets nuttigs, bijzonders of leuks voor hun directe leefomgeving willen doen. We hebben advies gegeven over het maken van een begroting of over het werven van vrijwilligers. Ook hebben we inspirerende voorbeelden uit andere gemeenten laten zien en hebben we geld gedoneerd. Bewoners hebben inmiddels 340 donatieaanvragen bij Fonds 1818 ingediend. Ze willen vaak aan de slag met groen, speeltuinen en het opleuken van de straat. We zijn blij verrast dat er zo veel mensen zijn die iets moois voor hun buurt willen doen.”  

In Den Haag zijn 135 initiatieven gestart om buurten een stukje mooier, gezelliger of leuker te maken. Een goed voorbeeld hiervan is de reünie van de Scheveningse flat Hoog Lindoduin. Tijdens de reünie, gehouden in Muzee in Scheveningen, werd een boek met foto's en verhalen uit de flat gepresenteerd. Daarnaast werd de tentoonstelling van de foto’s uit het boek feestelijk geopend. 

Een ander initiatief uit Den Haag komt van een groepje jongeren. De vijftienjarige Marwan, Redouane en Khalid organiseren sinds hun aanvraag bij Fonds 1818 iedere week bokslessen voor jongeren uit de wijk.  

Lokale netwerken
Fonds 1818 organiseerde, vanwege haar 200-jarig bestaan, 28 Verrijk je Buurt inspiratiecafés in 19 gemeenten. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met 140 lokale professionals. Zo heeft het fonds in iedere gemeente een stevig netwerk opgebouwd dat kan helpen bij het realiseren van buurtinitiatieven. 

Hulp gaat verder dan de tour
Om het cadeau aan de bewoners in de regio symbolisch te markeren is er een Verrijk je Buurt Toolbox uitgedeeld tijdens de cafés. Hiermee kunnen bewoners zelf brainstorms organiseren. De box bevat concrete vragen die beantwoord moeten worden voor het indienen van een aanvraag, brainstormkaarten om plannen verder uit te diepen en contactgegevens van het fonds. “Want ook nu de tour voorbij is gaat onze hulp door'', vertelt Marjet.

Bewoners met goede ideeën kunnen bij het fonds terecht voor advies, begeleiding en financiële ondersteuning. Ideeën die passen bij Verrijk je Buurt komen, na beoordeling door het fonds, in aanmerking voor een donatie tot maximaal € 3.000. Bewoners kunnen nog tot en met 31 december 2018 aanvragen indienen. Op www.verrijkjebuurt.fonds1818.nl kunnen ze terecht voor meer informatie en meteen aan de slag met de online toolbox

070 Den Haag Economie & Duurzaamheid - Hoera, we mogen weer met 100 mensen bij elkaar komen. Oké, nú nog niet maar wel vanaf 1 juli, de dag waarop dit vanuit de Rijksoverheid weer is toegestaan,

Lees meer...

070 Den Haag Economie - Parkeerruimte is ook in de Hofstad een schaars goed. De straten van Laak, het Zeeheldenkwartier en het centrum staan vol met auto’s. Toch bezit lang niet elke Hagenaar of Hagenees over eigen vervoer.

Lees meer...

Naast oversluitingen ook een sterke stijging hypotheekaanvragen voor nieuwe woning
070 Den Haag Economie -  Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal hypotheekaanvragen tegen de verwachtingen in sterk gestegen.

Lees meer...

Stadsdeel Scheveningen stelt wijkbudget beschikbaar voor aanpak van de wijk

Lees meer...

070 Scheveningen Maatschappij & Sport – Vanuit de Oude Kerk in Scheveningen wordt op  zaterdagavond 30 mei a.s om 21.00 uur een livestreamconcert gehouden als eerbetoon aan de 5 bijzonder ervaren maar desalniettemin toch overleden surfers Joost, Sander, Matthijs, Pim en Max, vijf sportieve mannen met lifeguard-skills met een enorme passie voor de zee en het strand en die omkwamen in de zee waar ze juist zo veel hielden. De avond staat in het teken van ‘De Zee’.

Lees meer...

070 Den Haag Politiek & Maatschappij - Haagse automobilisten die elektrisch rijden, hebben te maken met relatief gunstige omstandigheden binnen de gemeente. Inwoners die met hun elektrische auto aangewezen zijn op publieke laadpunten, hebben relatief veel opties en mogen rekenen om een laadpaal dichtbij huis.

Lees meer...

070 Den Haag Cultuur & Uitgaan - De zo lang gemiste piratenzender Hofstad radio heeft nieuw leven ingeblazen gekregen en is weer volop in de lucht.

Lees meer...

Hofstad Radio, het station dat de Randstad node heeft gemist

Lees meer...

070 Kunst & Cultuur - De meesten van ons vieren deze zomer waarschijnlijk vakantie in eigen land. Een bezoek aan Omniversum mag daarbij natuurlijk niet ontbreken! Want in juli en augustus neemt Omniversum je desondanks mee naar verre en exotische oorden.

Lees meer...

Haarvisie biedt videohulp bij haarproblemen…
070 Rijswijk Lifestyle en Gezondheid - Zolang kappers gesloten zijn biedt de Zuid-Hollandse kapsalon Haarvisie (Rijswijk) biedt vanaf vandaag videohulp op afstand bij haarproblemen. Dit doen zij met een uitgebreid video-aanbod met tips, trics en adviezen voor het haar.

Lees meer...

Video-triage biedt patiënten direct juiste spoedhulp nu veel reguliere tandartspraktijken dicht zijn
070 Den Haag Lifestyle & Gezondheid - Tandheelkundige spoedhulpkliniek Dental365 in Den Haag start vanaf vandaag met een online tandheelkundig consult met een tandarts waarin via een online live video wordt bepaald of de patiënt direct spoedeisende hulp nodig heeft.

Lees meer...

070 Rijswijk Sport - Roos Bertsch (2 jaar) en Ismael El Kaddouri (2 jaar) uit Rijswijk zijn de eerste Zuid-Hollandse ambassadeurs van het Amerikaanse loopfietsjesmerk Strider Bikes geworden.

Lees meer...

Budgetenergie

Nieuws uit 070

Zorgdirect
Bereken je premie | ZorgDirect