Fonds 1818 helpt buurtbewoners met het verwezenlijken van goede ideeën voor hun buurt

Met advies, begeleiding en ruim € 450.000
Foto door Valerie Kuypers

070 Den Haag Maatschappij – De Verrijk je Buurt-tour is voorbij! Om bewoners te helpen hun buurtideeën van de grond te krijgen, trok Fonds 1818 dit jaar de regio in met het jubileumproject Verrijk je Buurt. Deze week vond het 28ste en laatste Verrijk je Buurt inspiratiecafé plaats.

Projectleider Marjet van Os: “Met de Verrijk je Buurt inspiratiecafés hebben we alle gemeenten in onze regio bezocht. We hebben 800 bewoners persoonlijk gesproken die iets nuttigs, bijzonders of leuks voor hun directe leefomgeving willen doen. We hebben advies gegeven over het maken van een begroting of over het werven van vrijwilligers. Ook hebben we inspirerende voorbeelden uit andere gemeenten laten zien en hebben we geld gedoneerd. Bewoners hebben inmiddels 340 donatieaanvragen bij Fonds 1818 ingediend. Ze willen vaak aan de slag met groen, speeltuinen en het opleuken van de straat. We zijn blij verrast dat er zo veel mensen zijn die iets moois voor hun buurt willen doen.”  

In Den Haag zijn 135 initiatieven gestart om buurten een stukje mooier, gezelliger of leuker te maken. Een goed voorbeeld hiervan is de reünie van de Scheveningse flat Hoog Lindoduin. Tijdens de reünie, gehouden in Muzee in Scheveningen, werd een boek met foto's en verhalen uit de flat gepresenteerd. Daarnaast werd de tentoonstelling van de foto’s uit het boek feestelijk geopend. 

Een ander initiatief uit Den Haag komt van een groepje jongeren. De vijftienjarige Marwan, Redouane en Khalid organiseren sinds hun aanvraag bij Fonds 1818 iedere week bokslessen voor jongeren uit de wijk.  

Lokale netwerken
Fonds 1818 organiseerde, vanwege haar 200-jarig bestaan, 28 Verrijk je Buurt inspiratiecafés in 19 gemeenten. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met 140 lokale professionals. Zo heeft het fonds in iedere gemeente een stevig netwerk opgebouwd dat kan helpen bij het realiseren van buurtinitiatieven. 

Hulp gaat verder dan de tour
Om het cadeau aan de bewoners in de regio symbolisch te markeren is er een Verrijk je Buurt Toolbox uitgedeeld tijdens de cafés. Hiermee kunnen bewoners zelf brainstorms organiseren. De box bevat concrete vragen die beantwoord moeten worden voor het indienen van een aanvraag, brainstormkaarten om plannen verder uit te diepen en contactgegevens van het fonds. “Want ook nu de tour voorbij is gaat onze hulp door'', vertelt Marjet.

Bewoners met goede ideeën kunnen bij het fonds terecht voor advies, begeleiding en financiële ondersteuning. Ideeën die passen bij Verrijk je Buurt komen, na beoordeling door het fonds, in aanmerking voor een donatie tot maximaal € 3.000. Bewoners kunnen nog tot en met 31 december 2018 aanvragen indienen. Op www.verrijkjebuurt.fonds1818.nl kunnen ze terecht voor meer informatie en meteen aan de slag met de online toolbox

Bepaalde rechten voorbehouden PIXABAY

070 Den Haag Duurzaamheid - Onze stad hoort bij de wereldtop inzake klimaat, dat blijkt uit een rapport van de non-profit CDP. Daar wordt de hofstad bij de ‘A List Cities’ geplaatst. Iets waar we best trots op mogen zijn, want van de 600 deelnemende steden halen slechts 7 procent de A-score.

Lees meer...

070 Den Haag Economie - Brouwerij De Prael heeft dit jaar de titel ‘Haagse Werkgever van het Jaar’ in de wacht gesleept. De prijs is een initiatief van GroenLinks Den Haag en werd jaarlijks uitgereikt op 1 mei, de Dag van de Arbeid en werd dit jaar voor de 4e keer uitgereikt. De Prael biedt werkgelegenheid voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, iets waar GroenLinks de brouwerij voor prijst.

Lees meer...

070 Wassenaar Economie - De gemeenteraad van Wassenaar heeft op dinsdag 26 maart na lang wikken en wegen in grote meerderheid ingestemd met de ‘Bestuurlijke afspraken Unmanned Valley Valkenburg’ (BA) en de bijbehorende toelichting.

Lees meer...

070 Den Haag Politiek – De chaos rondom de Brexit is bekend en zorgt voor veel verwarring. Ook studenten, zowel uit Nederland als uit de andere EU-landen, weten niet exact waar ze aan toe zijn. Vooralsnog is het onduidelijk of zij in de nabije toekomst nog wel kunnen studeren aan een Britse universiteit.

Lees meer...

Foto: Johan Nieuwenhuize

070 Scheveningen Maatschappij - Speciaal voor Theater na de Dam maakt Het Nationale Theater samen met Theater Dakota en het Zuiderparktheater een voorstelling over de Tweede Wereldoorlog in het stadsdeel Escamp.

Lees meer...

070 Leidschendam-Voorburg Politiek - “Duurzaamheid, dat gaan we natuurlijk doen!”, aldus een gedreven wethouder Astrid van Eekelen. Het uitvoeringsprogramma duurzaamheid zet voor de komende jaren in op de doelgerichte lokale aanpak.

Lees meer...

070 Den Haag Cultuur - Van 18 tot en met 22 juni verandert het plein van Huize Zuidhoorn in een heus sprookjesachtig openluchttheater waar jong en oud hun hart kan ophalen en zich kan laten fêteren op een geweldig muziekspektakel. Het plein wordt decor en locatie voor een wervelend spektakel. 

Lees meer...

Een contrabasdag voor kids op zondag 31 maart

Lees meer...

Copyright AnnaER PIXABAY

Het kampeerseizoen staat weer voor de deur; straks trekt de Nederlander dus opnieuw met de caravan naar het zuiden. Maar zo ver hoeft het niet, het kan ook veel dichter bij. Waarom niet een keer op vakantie in eigen regio? We zijn immers een stadsmagazine, dus houden we de Hagenezen graag in eigen buurt. Eerder schreven we al over wintersporten in Den Haag, maar je kan hier het stadsgevoel ook echt inruilen voor een vakantiegevoel.

Lees meer...

070 Den Haag Gezondheid Sport - Op zaterdag 14 september springen ongetwijfeld vele Hagenaars en vele andere begunstigden de gracht in in Den Haag.

Lees meer...

De winnaar van vorig jaar, Arie van der Rassel, is dit jaar, vanwege zijn aanhoudend goede prestaties, opnieuw genomineerd. Foto: Richard Mulder.

Lees meer...

Foto: Khalid-Choukoud door Luka de Kruijf 2018

Lees meer...