070 Den Haag Maatschappij - De stad met de enige gekozen burgemeester van Nederland is op zoek naar raadsleden. Haar eigen oud-raadsleden om precies te zijn. Het Haagse themapark is een zoektocht begonnen naar de personen die de afgelopen 65 jaar zitting hebben gehad in de jeugdgemeenteraad van Madurodam, vandaag de dag bekend als het college van burgemeester en wethouders.

Sinds de opening van Madurodam in 1952 nemen middelbare scholieren uit Den Haag en regio zitting in het college van burgemeester en wethouders. Als toekomstige generatie vertegenwoordigden zij van oudsher ‘de stad van de glimlach’ tijdens officiële gelegenheden. Het bekendste collegelid is Prinses Beatrix: zij was van 1952 tot haar kroningsjaar in 1980 de eerste burgemeester van Madurodam. Inmiddels is de prinses beschermvrouwe van het themapark.

Madurodam kiest als enige stad in Nederland ieder (school) jaar een nieuwe burgemeester. Dit jaar viel die eer ten beurt aan Amélie Mijs (15) van Gymnasium Sorghvliet. “Madurodam heeft als doel om een bijdrage te leveren aan het collectief historisch bewustzijn in Nederland. Dan is het essentieel om ook de toekomstige generatie daarbij te betrekken. Alleen dan kun je echt een verbinding maken tussen verleden, heden en toekomst. Het is immers de nieuwe generatie die de toekomst van ons land bepaalt en invulling geeft aan de toekomstige grote verhalen van Nederland. Het college van burgemeester en wethouders is door de jaren heen een platform geweest om die volgende generatie hierbij te betrekken en te inspireren,” aldus Marianne Aalders, woordvoerder van Madurodam én zelf ook oud-collegelid.

Vakanties naar de Algarve 

Onderdeel van geschiedenis Madurodam

De afgelopen 65 jaar maakten ruim 1.200 Haagse scholieren onderdeel uit van het college van burgemeester en wethouders. "Zij zijn stuk voor stuk onderdeel van de geschiedenis van Madurodam, en we willen hen graag betrekken bij de toekomst van Madurodam," aldus Aalders. "We zijn qua contactgegevens ingehaald door de tand des tijds. Dat krijg je nu eenmaal als je zo’n lange historie hebt. We beschikken over alle namen en de jaartallen waarin men zitting had, maar veel woonadressen zijn achterhaald, bijvoorbeeld vanwege verhuizingen, en e-mailadressen bestonden nog niet of zijn verouderd. De oudcollegeleden die we spreken, krijgen allemaal nog altijd een warm gevoel bij Madurodam. Vandaar dat we nu een grootscheepse zoektocht starten, zodat we weer contact kunnen leggen met hen."

Op jonge leeftijd bestuurlijke ervaring opdoen

Het huidige college van burgemeester en wethouders heeft inmiddels veel meer dan alleen een representatieve functie. Het college anno nu geeft jongeren de kans om op jonge leeftijd bestuurlijke ervaring op te doen. Zo spelen zij een belangrijke rol bij het Madurodam Kinderfonds, de stichting die jaarlijks namens Madurodam 600.000 tot 700.000 euro schenkt aan goede doelen voor kinderen. Het fonds wil kinderen stimuleren verbinding te maken met andere mensen, ongeacht leeftijd of achtergrond, om zo Nederland samen mooier te maken. "Want door er als kind op kleine schaal voor mensen in je omgeving te zijn, ben je van grote betekenis voor de samenleving," aldus Aalders. "Ons huidige college van burgemeester en wethouders helpt in de beoordeling van de aanvragen die het Madurodam Kinderfonds jaarlijks ontvangt, door een bezoek te brengen aan deze instanties en hier verslag over uit te brengen aan het bestuur. Zij zijn daarmee de ogen en oren van het Madurodam Kinderfonds."

Aanmelden via website

Voor de zoektocht naar deze oud-raadsleden heeft Madurodam een aparte pagina op haar website ingericht waar zij hun contactgegevens kunnen achterlaten. Aalders: "Wij hopen de komende tijd zoveel mogelijk actuele contactgegevens te achterhalen. Uiteraard hoeft Prinses Beatrix haar contactgegevens niet in te vullen: zij is nog altijd zeer betrokken bij 'haar' stad."

Aanmelden kan via: madurodam.nl/gemeenteraad.

Voor meer informatie: madurodam.nl.

070 Den Haag Economie & Duurzaamheid - Hoera, we mogen weer met 100 mensen bij elkaar komen. Oké, nú nog niet maar wel vanaf 1 juli, de dag waarop dit vanuit de Rijksoverheid weer is toegestaan,

Lees meer...

070 Den Haag Economie - Parkeerruimte is ook in de Hofstad een schaars goed. De straten van Laak, het Zeeheldenkwartier en het centrum staan vol met auto’s. Toch bezit lang niet elke Hagenaar of Hagenees over eigen vervoer.

Lees meer...

Naast oversluitingen ook een sterke stijging hypotheekaanvragen voor nieuwe woning
070 Den Haag Economie -  Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal hypotheekaanvragen tegen de verwachtingen in sterk gestegen.

Lees meer...

070 Scheveningen Maatschappij & Sport – Vanuit de Oude Kerk in Scheveningen wordt op  zaterdagavond 30 mei a.s om 21.00 uur een livestreamconcert gehouden als eerbetoon aan de 5 bijzonder ervaren maar desalniettemin toch overleden surfers Joost, Sander, Matthijs, Pim en Max, vijf sportieve mannen met lifeguard-skills met een enorme passie voor de zee en het strand en die omkwamen in de zee waar ze juist zo veel hielden. De avond staat in het teken van ‘De Zee’.

Lees meer...

070 Den Haag Politiek & Maatschappij - Haagse automobilisten die elektrisch rijden, hebben te maken met relatief gunstige omstandigheden binnen de gemeente. Inwoners die met hun elektrische auto aangewezen zijn op publieke laadpunten, hebben relatief veel opties en mogen rekenen om een laadpaal dichtbij huis.

Lees meer...

070 Den Haag Politiek & Maatschappij – Een coronadorp voor zieke mensen op een leeg  parkeerterrein van het Car Jeans Stadion voor zieke dak- en thuislozen gaat wel héél erg ver.

Lees meer...

070 Den Haag Cultuur & Uitgaan - Escape Rooms zijn hot! Alleen Nederland telt inmiddels al 1000 Escape Rooms en die moeten creatief zijn om de klanten, ook al zitten ze thuis, te blijven entertainen. Er is nog steeds veel vraag naar escape room-achtige belevingen en de puzzelaars zitten te popelen om weer te mogen spelen.

Lees meer...

070 Scheveningen Cultuur Uitgaan - Tot voor kort was de instructie van de overheid ‘blijf zoveel mogelijk thuis’. Inmiddels is dit versoepeld naar ‘vermijd drukte’. In overleg met burgemeester en veiligheidsregio werken de leden van de ‘Club van Elf’ dan ook toe naar een gecontroleerde en gedoseerde heropening van dagattracties.

Lees meer...

Foto: Johan Nieuwenhuize

Den Haag in beeld
070 Den Haag Kunst & Cultuur - Het is een ongewone tijd. De stad is naar aard en verschijningsvorm niet meer dezelfde dan aan het begin van het jaar. En zal dat ook niet meer worden. We bevinden ons in een unieke historische situatie. Dat is voor iedereen voelbaar maar niet altijd even zichtbaar.

Lees meer...

Haarvisie biedt videohulp bij haarproblemen…
070 Rijswijk Lifestyle en Gezondheid - Zolang kappers gesloten zijn biedt de Zuid-Hollandse kapsalon Haarvisie (Rijswijk) biedt vanaf vandaag videohulp op afstand bij haarproblemen. Dit doen zij met een uitgebreid video-aanbod met tips, trics en adviezen voor het haar.

Lees meer...

Video-triage biedt patiënten direct juiste spoedhulp nu veel reguliere tandartspraktijken dicht zijn
070 Den Haag Lifestyle & Gezondheid - Tandheelkundige spoedhulpkliniek Dental365 in Den Haag start vanaf vandaag met een online tandheelkundig consult met een tandarts waarin via een online live video wordt bepaald of de patiënt direct spoedeisende hulp nodig heeft.

Lees meer...

070 Rijswijk Sport - Roos Bertsch (2 jaar) en Ismael El Kaddouri (2 jaar) uit Rijswijk zijn de eerste Zuid-Hollandse ambassadeurs van het Amerikaanse loopfietsjesmerk Strider Bikes geworden.

Lees meer...

Budgetenergie

Nieuws uit 070

Zorgdirect
Bereken je premie | ZorgDirect