070 Den Haag Maatschappij - De stad met de enige gekozen burgemeester van Nederland is op zoek naar raadsleden. Haar eigen oud-raadsleden om precies te zijn. Het Haagse themapark is een zoektocht begonnen naar de personen die de afgelopen 65 jaar zitting hebben gehad in de jeugdgemeenteraad van Madurodam, vandaag de dag bekend als het college van burgemeester en wethouders.

Sinds de opening van Madurodam in 1952 nemen middelbare scholieren uit Den Haag en regio zitting in het college van burgemeester en wethouders. Als toekomstige generatie vertegenwoordigden zij van oudsher ‘de stad van de glimlach’ tijdens officiële gelegenheden. Het bekendste collegelid is Prinses Beatrix: zij was van 1952 tot haar kroningsjaar in 1980 de eerste burgemeester van Madurodam. Inmiddels is de prinses beschermvrouwe van het themapark.

Madurodam kiest als enige stad in Nederland ieder (school) jaar een nieuwe burgemeester. Dit jaar viel die eer ten beurt aan Amélie Mijs (15) van Gymnasium Sorghvliet. “Madurodam heeft als doel om een bijdrage te leveren aan het collectief historisch bewustzijn in Nederland. Dan is het essentieel om ook de toekomstige generatie daarbij te betrekken. Alleen dan kun je echt een verbinding maken tussen verleden, heden en toekomst. Het is immers de nieuwe generatie die de toekomst van ons land bepaalt en invulling geeft aan de toekomstige grote verhalen van Nederland. Het college van burgemeester en wethouders is door de jaren heen een platform geweest om die volgende generatie hierbij te betrekken en te inspireren,” aldus Marianne Aalders, woordvoerder van Madurodam én zelf ook oud-collegelid.

Vakanties naar de Algarve 

Onderdeel van geschiedenis Madurodam

De afgelopen 65 jaar maakten ruim 1.200 Haagse scholieren onderdeel uit van het college van burgemeester en wethouders. "Zij zijn stuk voor stuk onderdeel van de geschiedenis van Madurodam, en we willen hen graag betrekken bij de toekomst van Madurodam," aldus Aalders. "We zijn qua contactgegevens ingehaald door de tand des tijds. Dat krijg je nu eenmaal als je zo’n lange historie hebt. We beschikken over alle namen en de jaartallen waarin men zitting had, maar veel woonadressen zijn achterhaald, bijvoorbeeld vanwege verhuizingen, en e-mailadressen bestonden nog niet of zijn verouderd. De oudcollegeleden die we spreken, krijgen allemaal nog altijd een warm gevoel bij Madurodam. Vandaar dat we nu een grootscheepse zoektocht starten, zodat we weer contact kunnen leggen met hen."

Op jonge leeftijd bestuurlijke ervaring opdoen

Het huidige college van burgemeester en wethouders heeft inmiddels veel meer dan alleen een representatieve functie. Het college anno nu geeft jongeren de kans om op jonge leeftijd bestuurlijke ervaring op te doen. Zo spelen zij een belangrijke rol bij het Madurodam Kinderfonds, de stichting die jaarlijks namens Madurodam 600.000 tot 700.000 euro schenkt aan goede doelen voor kinderen. Het fonds wil kinderen stimuleren verbinding te maken met andere mensen, ongeacht leeftijd of achtergrond, om zo Nederland samen mooier te maken. "Want door er als kind op kleine schaal voor mensen in je omgeving te zijn, ben je van grote betekenis voor de samenleving," aldus Aalders. "Ons huidige college van burgemeester en wethouders helpt in de beoordeling van de aanvragen die het Madurodam Kinderfonds jaarlijks ontvangt, door een bezoek te brengen aan deze instanties en hier verslag over uit te brengen aan het bestuur. Zij zijn daarmee de ogen en oren van het Madurodam Kinderfonds."

Aanmelden via website

Voor de zoektocht naar deze oud-raadsleden heeft Madurodam een aparte pagina op haar website ingericht waar zij hun contactgegevens kunnen achterlaten. Aalders: "Wij hopen de komende tijd zoveel mogelijk actuele contactgegevens te achterhalen. Uiteraard hoeft Prinses Beatrix haar contactgegevens niet in te vullen: zij is nog altijd zeer betrokken bij 'haar' stad."

Aanmelden kan via: madurodam.nl/gemeenteraad.

Voor meer informatie: madurodam.nl.

Bepaalde rechten voorbehouden PIXABAY

070 Den Haag Duurzaamheid - Onze stad hoort bij de wereldtop inzake klimaat, dat blijkt uit een rapport van de non-profit CDP. Daar wordt de hofstad bij de ‘A List Cities’ geplaatst. Iets waar we best trots op mogen zijn, want van de 600 deelnemende steden halen slechts 7 procent de A-score.

Lees meer...

070 Den Haag Economie - Brouwerij De Prael heeft dit jaar de titel ‘Haagse Werkgever van het Jaar’ in de wacht gesleept. De prijs is een initiatief van GroenLinks Den Haag en werd jaarlijks uitgereikt op 1 mei, de Dag van de Arbeid en werd dit jaar voor de 4e keer uitgereikt. De Prael biedt werkgelegenheid voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, iets waar GroenLinks de brouwerij voor prijst.

Lees meer...

070 Wassenaar Economie - De gemeenteraad van Wassenaar heeft op dinsdag 26 maart na lang wikken en wegen in grote meerderheid ingestemd met de ‘Bestuurlijke afspraken Unmanned Valley Valkenburg’ (BA) en de bijbehorende toelichting.

Lees meer...

070 Den Haag Politiek – De chaos rondom de Brexit is bekend en zorgt voor veel verwarring. Ook studenten, zowel uit Nederland als uit de andere EU-landen, weten niet exact waar ze aan toe zijn. Vooralsnog is het onduidelijk of zij in de nabije toekomst nog wel kunnen studeren aan een Britse universiteit.

Lees meer...

Foto: Johan Nieuwenhuize

070 Scheveningen Maatschappij - Speciaal voor Theater na de Dam maakt Het Nationale Theater samen met Theater Dakota en het Zuiderparktheater een voorstelling over de Tweede Wereldoorlog in het stadsdeel Escamp.

Lees meer...

070 Leidschendam-Voorburg Politiek - “Duurzaamheid, dat gaan we natuurlijk doen!”, aldus een gedreven wethouder Astrid van Eekelen. Het uitvoeringsprogramma duurzaamheid zet voor de komende jaren in op de doelgerichte lokale aanpak.

Lees meer...

070 Den Haag Cultuur - Van 18 tot en met 22 juni verandert het plein van Huize Zuidhoorn in een heus sprookjesachtig openluchttheater waar jong en oud hun hart kan ophalen en zich kan laten fêteren op een geweldig muziekspektakel. Het plein wordt decor en locatie voor een wervelend spektakel. 

Lees meer...

Een contrabasdag voor kids op zondag 31 maart

Lees meer...

Copyright AnnaER PIXABAY

Het kampeerseizoen staat weer voor de deur; straks trekt de Nederlander dus opnieuw met de caravan naar het zuiden. Maar zo ver hoeft het niet, het kan ook veel dichter bij. Waarom niet een keer op vakantie in eigen regio? We zijn immers een stadsmagazine, dus houden we de Hagenezen graag in eigen buurt. Eerder schreven we al over wintersporten in Den Haag, maar je kan hier het stadsgevoel ook echt inruilen voor een vakantiegevoel.

Lees meer...

070 Den Haag Gezondheid Sport - Op zaterdag 14 september springen ongetwijfeld vele Hagenaars en vele andere begunstigden de gracht in in Den Haag.

Lees meer...

De winnaar van vorig jaar, Arie van der Rassel, is dit jaar, vanwege zijn aanhoudend goede prestaties, opnieuw genomineerd. Foto: Richard Mulder.

Lees meer...

Foto: Khalid-Choukoud door Luka de Kruijf 2018

Lees meer...