070 Den Haag Politiek & Maatschappij - Op Grondwetdag wordt gevierd dat we een Grondwet hebben. Dit jaar op twee dagen: vrijdag 23 en zaterdag 24 maart. Op Grondwetdag kunnen bezoekers met ProDemos het Haagse Grondwetpad lopen onder leiding van prominenten uit de wereld van democratie en rechtsstaat, zoals burgemeester Pauline Krikke, vicepresident van de Raad van State Piet Hein Donner en oud-voorzitter van de Tweede Kamer Wim Deetman. 

Loop gratis het Haagse Grondwetpad met prominenten

Den Haag is het hart van onze democratische rechtsstaat. Minder bekend is dat de Grondwet een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van veel plekken in Den Haag. Wat heeft bijvoorbeeld de Gevangenpoort te maken met de scheiding der machten? Wat is de achtergrond van het Binnenhof? Waar staat de Grondwetbank? 

Op Grondwetdag neemt ProDemos bezoekers graag mee over het Grondwetpad met bijzondere gidsen: 

Vrijdag 23 maart: 
11:00 uur - Ewout Irrgang, lid van de Raad van State 
12:15 uur - Piet Hein Donner, vicepresident van de Raad van State (volgeboekt) 
14:30 uur - Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag 

Zaterdag 24 maart: 
11:00 uur - Wim van de Camp, lid van het Europees Parlement (CDA) 
12:15 uur - Theo Groeneveld, raadsheer bij de Hoge Raad 
13:30 uur - Wim Deetman, voormalig lid van de Raad van State, oud-burgemeester van Den Haag en oud-voorzitter van de Tweede Kamer 

 

Deelname aan de wandelingen is gratis. De wandelingen duren ongeveer 75 minuten. Aanmelden voor de wandelingen kan via www.grondwetdag.nl

Exclusieve bezichtiging Paleis Kneuterdijk 

Speciaal voor Grondwetdag opent de Raad van State zijn deuren voor bezoekers. Deelnemers aan de rondleidingen op vrijdagmiddag krijgen een exclusief kijkje in Paleis Kneuterdijk, ooit het paleis van Koning Willem II en Anna Paulowna en nu in gebruik door de Raad van State. Deze bezichtiging vindt plaats aansluitend aan de rondleidingen op vrijdag en is niet los te boeken. 

Over Grondwetdag 

De Grondwetdag wordt georganiseerd door ProDemos, de Raad van State, de gemeente Den Haag, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het Montesquieu Instituut en Tilburg University (leerstoel v-fonds). Het doel van de Grondwetdag is om jaarlijks aandacht te besteden aan constitutionele vraagstukken. Elk jaar staat een ander Hoog College van Staat centraal. Dit jaar is dat de Raad van State.

Bepaalde rechten voorbehouden PIXABAY

070 Den Haag Duurzaamheid - Onze stad hoort bij de wereldtop inzake klimaat, dat blijkt uit een rapport van de non-profit CDP. Daar wordt de hofstad bij de ‘A List Cities’ geplaatst. Iets waar we best trots op mogen zijn, want van de 600 deelnemende steden halen slechts 7 procent de A-score.

Lees meer...

070 Den Haag Economie - Brouwerij De Prael heeft dit jaar de titel ‘Haagse Werkgever van het Jaar’ in de wacht gesleept. De prijs is een initiatief van GroenLinks Den Haag en werd jaarlijks uitgereikt op 1 mei, de Dag van de Arbeid en werd dit jaar voor de 4e keer uitgereikt. De Prael biedt werkgelegenheid voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, iets waar GroenLinks de brouwerij voor prijst.

Lees meer...

070 Wassenaar Economie - De gemeenteraad van Wassenaar heeft op dinsdag 26 maart na lang wikken en wegen in grote meerderheid ingestemd met de ‘Bestuurlijke afspraken Unmanned Valley Valkenburg’ (BA) en de bijbehorende toelichting.

Lees meer...

070 Den Haag Politiek – De chaos rondom de Brexit is bekend en zorgt voor veel verwarring. Ook studenten, zowel uit Nederland als uit de andere EU-landen, weten niet exact waar ze aan toe zijn. Vooralsnog is het onduidelijk of zij in de nabije toekomst nog wel kunnen studeren aan een Britse universiteit.

Lees meer...

Foto: Johan Nieuwenhuize

070 Scheveningen Maatschappij - Speciaal voor Theater na de Dam maakt Het Nationale Theater samen met Theater Dakota en het Zuiderparktheater een voorstelling over de Tweede Wereldoorlog in het stadsdeel Escamp.

Lees meer...

070 Leidschendam-Voorburg Politiek - “Duurzaamheid, dat gaan we natuurlijk doen!”, aldus een gedreven wethouder Astrid van Eekelen. Het uitvoeringsprogramma duurzaamheid zet voor de komende jaren in op de doelgerichte lokale aanpak.

Lees meer...

070 Den Haag Cultuur - Van 18 tot en met 22 juni verandert het plein van Huize Zuidhoorn in een heus sprookjesachtig openluchttheater waar jong en oud hun hart kan ophalen en zich kan laten fêteren op een geweldig muziekspektakel. Het plein wordt decor en locatie voor een wervelend spektakel. 

Lees meer...

Een contrabasdag voor kids op zondag 31 maart

Lees meer...

Copyright AnnaER PIXABAY

Het kampeerseizoen staat weer voor de deur; straks trekt de Nederlander dus opnieuw met de caravan naar het zuiden. Maar zo ver hoeft het niet, het kan ook veel dichter bij. Waarom niet een keer op vakantie in eigen regio? We zijn immers een stadsmagazine, dus houden we de Hagenezen graag in eigen buurt. Eerder schreven we al over wintersporten in Den Haag, maar je kan hier het stadsgevoel ook echt inruilen voor een vakantiegevoel.

Lees meer...

070 Den Haag Gezondheid Sport - Op zaterdag 14 september springen ongetwijfeld vele Hagenaars en vele andere begunstigden de gracht in in Den Haag.

Lees meer...

De winnaar van vorig jaar, Arie van der Rassel, is dit jaar, vanwege zijn aanhoudend goede prestaties, opnieuw genomineerd. Foto: Richard Mulder.

Lees meer...

Foto: Khalid-Choukoud door Luka de Kruijf 2018

Lees meer...