070 Den Haag Politiek & Maatschappij - Op Grondwetdag wordt gevierd dat we een Grondwet hebben. Dit jaar op twee dagen: vrijdag 23 en zaterdag 24 maart. Op Grondwetdag kunnen bezoekers met ProDemos het Haagse Grondwetpad lopen onder leiding van prominenten uit de wereld van democratie en rechtsstaat, zoals burgemeester Pauline Krikke, vicepresident van de Raad van State Piet Hein Donner en oud-voorzitter van de Tweede Kamer Wim Deetman. 

Loop gratis het Haagse Grondwetpad met prominenten

Den Haag is het hart van onze democratische rechtsstaat. Minder bekend is dat de Grondwet een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van veel plekken in Den Haag. Wat heeft bijvoorbeeld de Gevangenpoort te maken met de scheiding der machten? Wat is de achtergrond van het Binnenhof? Waar staat de Grondwetbank? 

Op Grondwetdag neemt ProDemos bezoekers graag mee over het Grondwetpad met bijzondere gidsen: 

Vrijdag 23 maart: 
11:00 uur - Ewout Irrgang, lid van de Raad van State 
12:15 uur - Piet Hein Donner, vicepresident van de Raad van State (volgeboekt) 
14:30 uur - Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag 

Zaterdag 24 maart: 
11:00 uur - Wim van de Camp, lid van het Europees Parlement (CDA) 
12:15 uur - Theo Groeneveld, raadsheer bij de Hoge Raad 
13:30 uur - Wim Deetman, voormalig lid van de Raad van State, oud-burgemeester van Den Haag en oud-voorzitter van de Tweede Kamer 

 

Deelname aan de wandelingen is gratis. De wandelingen duren ongeveer 75 minuten. Aanmelden voor de wandelingen kan via www.grondwetdag.nl

Exclusieve bezichtiging Paleis Kneuterdijk 

Speciaal voor Grondwetdag opent de Raad van State zijn deuren voor bezoekers. Deelnemers aan de rondleidingen op vrijdagmiddag krijgen een exclusief kijkje in Paleis Kneuterdijk, ooit het paleis van Koning Willem II en Anna Paulowna en nu in gebruik door de Raad van State. Deze bezichtiging vindt plaats aansluitend aan de rondleidingen op vrijdag en is niet los te boeken. 

Over Grondwetdag 

De Grondwetdag wordt georganiseerd door ProDemos, de Raad van State, de gemeente Den Haag, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het Montesquieu Instituut en Tilburg University (leerstoel v-fonds). Het doel van de Grondwetdag is om jaarlijks aandacht te besteden aan constitutionele vraagstukken. Elk jaar staat een ander Hoog College van Staat centraal. Dit jaar is dat de Raad van State.

070 Den Haag Economie & Duurzaamheid - Hoera, we mogen weer met 100 mensen bij elkaar komen. Oké, nú nog niet maar wel vanaf 1 juli, de dag waarop dit vanuit de Rijksoverheid weer is toegestaan,

Lees meer...

070 Den Haag Economie - Parkeerruimte is ook in de Hofstad een schaars goed. De straten van Laak, het Zeeheldenkwartier en het centrum staan vol met auto’s. Toch bezit lang niet elke Hagenaar of Hagenees over eigen vervoer.

Lees meer...

Naast oversluitingen ook een sterke stijging hypotheekaanvragen voor nieuwe woning
070 Den Haag Economie -  Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal hypotheekaanvragen tegen de verwachtingen in sterk gestegen.

Lees meer...

Stadsdeel Scheveningen stelt wijkbudget beschikbaar voor aanpak van de wijk

Lees meer...

070 Scheveningen Maatschappij & Sport – Vanuit de Oude Kerk in Scheveningen wordt op  zaterdagavond 30 mei a.s om 21.00 uur een livestreamconcert gehouden als eerbetoon aan de 5 bijzonder ervaren maar desalniettemin toch overleden surfers Joost, Sander, Matthijs, Pim en Max, vijf sportieve mannen met lifeguard-skills met een enorme passie voor de zee en het strand en die omkwamen in de zee waar ze juist zo veel hielden. De avond staat in het teken van ‘De Zee’.

Lees meer...

070 Den Haag Politiek & Maatschappij - Haagse automobilisten die elektrisch rijden, hebben te maken met relatief gunstige omstandigheden binnen de gemeente. Inwoners die met hun elektrische auto aangewezen zijn op publieke laadpunten, hebben relatief veel opties en mogen rekenen om een laadpaal dichtbij huis.

Lees meer...

070 Den Haag Cultuur & Uitgaan - De zo lang gemiste piratenzender Hofstad radio heeft nieuw leven ingeblazen gekregen en is weer volop in de lucht.

Lees meer...

Hofstad Radio, het station dat de Randstad node heeft gemist

Lees meer...

070 Kunst & Cultuur - De meesten van ons vieren deze zomer waarschijnlijk vakantie in eigen land. Een bezoek aan Omniversum mag daarbij natuurlijk niet ontbreken! Want in juli en augustus neemt Omniversum je desondanks mee naar verre en exotische oorden.

Lees meer...

Haarvisie biedt videohulp bij haarproblemen…
070 Rijswijk Lifestyle en Gezondheid - Zolang kappers gesloten zijn biedt de Zuid-Hollandse kapsalon Haarvisie (Rijswijk) biedt vanaf vandaag videohulp op afstand bij haarproblemen. Dit doen zij met een uitgebreid video-aanbod met tips, trics en adviezen voor het haar.

Lees meer...

Video-triage biedt patiënten direct juiste spoedhulp nu veel reguliere tandartspraktijken dicht zijn
070 Den Haag Lifestyle & Gezondheid - Tandheelkundige spoedhulpkliniek Dental365 in Den Haag start vanaf vandaag met een online tandheelkundig consult met een tandarts waarin via een online live video wordt bepaald of de patiënt direct spoedeisende hulp nodig heeft.

Lees meer...

070 Rijswijk Sport - Roos Bertsch (2 jaar) en Ismael El Kaddouri (2 jaar) uit Rijswijk zijn de eerste Zuid-Hollandse ambassadeurs van het Amerikaanse loopfietsjesmerk Strider Bikes geworden.

Lees meer...

Budgetenergie

Nieuws uit 070

Zorgdirect
Bereken je premie | ZorgDirect