Haags parkeerbeleid treft gehandicapten onevenredig hard.

070 Den Haag - VVD-Wethouder Smit laat gehandicapten die een auto hebben, maar die zelf niet kunnen besturen, tot 3000 euro per jaar meer betalen dan gehandicapten die zelf kunnen rijden.
Dat overkwam een gehandicapte die in een verpleeghuis woont en voor zijn vervoer een aangepaste auto heeft gekocht,  om vrij te kunnen bewegen. Vrienden en familie rijden hem daar in rond. Sinds december 2012 geeft de gemeente Den Haag speciale vergunningen uit voor gehandicapte bestuurders met een auto om voor 36 euro overal gratis te kunnen parkeren. Gehandicapten zonder rijbewijs hebben geen auto, zo redeneert de wethouder.

 Die hoeven dus ook geen vergunning en moeten gewoon betalen voor het parkeren, bovenop de kosten voor de dure gehandicaptenparkeerkaart. Of ze nemen maar de bus, vindt de wethouder.  Deze nieuwe regels moeten diefstal van de blauwe gehandicapten­parkeer­kaarten voorkomen. Dat daar al jaren geleden het Nationale Parkeer Register van RDW voor is opgericht wordt door de wethouder vergeten. Het blijken ook zijn eigen ambtenaren te zijn die de kaarten zwart verkopen, zoals de wethouder zelf schrijft in zijn raadsvoorstel.

Politiek
Na een oproep aan de gemeenteraad om deze bizarre regels te veranderen blijft het stil. SP en GroenLinks begrijpen het probleem, maar willen er niets aan doen. De D66, PvdA en CDA zijn als coalitiepartner gebonden aan de afspraken met de VVD en zwijgen. “In Amsterdam is een veel beter systeem dat voor alle gehandicapten gratis is en de handhaving net zo goed mogelijk maakt. Het is nog steeds niet duidelijk waarom dat in Den Haag niet kan”, zegt Gerwin van Vulpen van de Haagse Stadspartij. Samen met het landelijke systeem lijkt me dit een veel beter alternatief”. Hij wil graag een beter voorstel indienen, als de gehandicaptenorganisaties dat ook gaan steunen. Het gaat om ruim 40% van de Haagse gehandicapten die wel recht hebben op een invalidenparkeerkaart, maar geen Haagse vergunning kunnen krijgen.

Landelijke regels
In Nederland gelden in elke gemeente andere regels voor parkeren door gehandicapten. Een initiatief van Tweede Kamerlid Marjo van Dijken om hier een landelijke regeling voor te maken is in de eerste kamer weggestemd, omdat dit de vrijheid van de gemeenten zou ondermijnen. “De gemeente Den Haag laat wel zien dat zij daar niet mee om kan gaan”, zegt Arjen Gerritsen van wie zijn 82-jarige vader in het Haagse verpleeghuis verblijft. “ Zoveel parkeergeld incasseren van gehandicapten is een ordinaire maatregel voor extra parkeerinkomsten. De wethouder benadeelt een groep gehandicapten die hun auto net zo hard nodig hebben als zij die wel zelf kunnen rijden.” Hij is daarom een rechtszaak gestart en zal de Minister van Binnenlandse Zaken een verzoek sturen om de regels ongeldig te verklaren, omdat er sprake is van rechtsongelijkheid en onbehoorlijk bestuur.

Het hoofd van de afdeling parkeren intussen heeft op een creatieve manier een tijdelijke vergunning gegeven door de wettelijke beslistermijn te laten verlopen. “Zo moesten ze wel. Dit geeft wel aan dat de ambtenaren zelf de regels ook moeilijk vinden”, zegt Gerritsen. “We zijn al bijna een jaar bezig voor een vergunning. Gelukkig zijn er ambtenaren die begrijpen dat de VVD-wethouder een heel verkeerde keuze heeft gemaakt. Nu maar hopen dat we dat allemaal nog weten als we straks gaan stemmen.” 

070Den Haag Maatschappij/Duurzaamheid - Afgelopen zaterdag droeg JCI ‘s-Gravenhage opnieuw een steentje bij tijdens de World Cleanup Day. Gedurende de middag staken ruim 35 JCI-leden en andere vrijwilligers, waaronder een grote delegatie van Rukun Budi Atama, de handen uit de mouwen en hebben de binnenstad van Den Haag een beetje schoner gemaakt. Deze actie is onderdeel van het wereldwijde initiatief, waarbij op 21 september in ruim 160 landen bedrijven, scholen, sportverenigingen, organisaties en partijen zoals JCI aan de slag gingen om zoveel mogelijk zwerfvuil op te ruimen.

Lees meer...

070Den Haag Duurzaamheid - In ruil voor je oude krultang, staafmixer, mobieltje of een ander klein elektrisch apparaat krijg je nu bij Kinderboerderijen Op den Dijk, de Woelige Stal, het Waaygat, de Gagelhoeve, het Kakelhof, het Reigershof, Landzigt, de Schildershoeve, de Molenweide, de Herweijerhoeve, 't Beestenspul en de Nijkamphoeve uit Den Haag een Wecycle Recycle memospel cadeau (op=op).

Lees meer...

Bepaalde rechten voorbehouden PIXABAY

070 Den Haag Duurzaamheid - Onze stad hoort bij de wereldtop inzake klimaat, dat blijkt uit een rapport van de non-profit CDP. Daar wordt de hofstad bij de ‘A List Cities’ geplaatst. Iets waar we best trots op mogen zijn, want van de 600 deelnemende steden halen slechts 7 procent de A-score.

Lees meer...

070Den Haag magazine Maatschappij - Samen met de Volksuniversiteit Den Haag heeft Omniversum de krachten gebundeld en presenteren we op donderdag 7 november de film Apollo 11 én een lezing van sterrenkundige Ernst Molenaar. In het kader van 50 jaar maanlanding lanceerde Omniversum afgelopen mei de spectaculaire film Apollo 11: first steps edition. Met origineel beeldmateriaal en geluidsopnames uit 1969 stap je écht terug in de tijd.

Lees meer...

Stadsdeel Scheveningen roept Statenkwartier op tot indienen van initiatieven

Lees meer...

070Den Haag Politiek/Maatschappij - Dinsdag 17 september vindt in de Koninklijke Schouwburg de vijfde editie van de Kindertroonrede plaats. The Residents Stadsorkest, dat bestaat uit Haagse scholieren, verzorgt de muzikale begeleiding. U bent hierbij van harte welkom, de toegang tot de Kindertroonrede is gratis.

Lees meer...

070Den Haag Kunst/Cultuur - Na Die Entführung aus dem Serail, Così fan tutte, Le nozze di Figaro en La clemenza di Tito is Don Giovanni de vijfde Mozart-opera waarmee het Orkest van de Achttiende Eeuw op tournee gaat.

Lees meer...

070Den Haag Kunst - Op zaterdag 21 september werd in Pulchri Studio de jaarlijkse Najaarssalon geopend. Alle Pulchri-leden konden hiervoor werk inzenden en meedingen naar de Van Ommeren de Voogt Prijs, die ook dit jaar weer vriendelijk ter beschikking werd gesteld door de Van Ommeren de Voogt Stichting.De jury stond voor moeilijke keuzes maar bepaalde uiteindelijk data de prijs diende te worden toegewezen aan Annemarie Petri met haar werk (ets, mono-print) ‘De stad waar de mensen niet konden ophouden met bouwen’.

Lees meer...

070Den Haag Cultuur - Op zaterdag 21 en zondag 22 september vindt Tina Festival plaats op Attractiepark Duinrell. Tijdens het leukste meidenfeest van het jaar worden voor de tweede keer de Tina Awards uitgereikt. Op zowel de zaterdag als de zondag worden in een spectaculaire show van een half uur drie awards uitgereikt.

Lees meer...

070DenHaag Lifestyle - Vanaf september a.s. opent de praktijk voor Life & Health Coaching Terry.nu haar deuren in Den Haag. De praktijk biedt persoonlijke begeleiding, voedings- en afslankadvies, en orthomoleculaire therapie.

Lees meer...

Ludieke actie bij Segbroek College Den Haag

Lees meer...

070Den Haag Sport/lifestyle - Zaterdag 14 december vindt de derde editie van de Scheveningen Light Walk plaats. Het leukste wandelevenement in de donkere en gezellige wintermaand. Duizenden sportieve wandelaars trekken de wandelschoenen aan en wandelen 5,5 km (Kids Light Walk), 7,5 km, 12,5 km of 18,5 km door een magisch verlicht Scheveningen. De organisatie verwacht dit jaar zo'n 12.500 deelnemers.

Lees meer...