over internationale vrede en veiligheid op 15 december in Theater aan het Spui

070 Den Haag Politiek - Nederland heeft een jaar lang in de VN-Veiligheidsraad gezeten. Hoe hebben we het ervan af gebracht? En wat zijn de belangrijkste issues op het wereldtoneel? Op zaterdag 15 december krijgt men hier antwoord op tijdens de Nacht van het Conflict in Theater aan het Spui in Den Haag. Kritische denkers, politici, kunstenaars en ervaringsdeskundigen duiken in de complexe wereld van conflicthantering en internationale veiligheid. Het wordt een inhoudelijke en creatieve avond met theater, lezingen, speeddates, muziek én pittige discussies met onder meer Minister Kaag, VN-vertegenwoordiger Karel van Oosterom, journalist Pieter Waterdrinker, vredesmaker Victor Ochen en bioloog Frans de Waal. Het evenement wordt georganiseerd door Humanity House in samenwerking met Instituut Clingendael, het Nationale Theater en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Nacht van het Conflict biedt een gevarieerd programma waaronder:

Een interview met Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en  Ontwikkelingssamenwerking. VN-vrouwenvertegenwoordiger en journaliste Clarice  Gargard interviewt de minister over de belangrijkste gebeurtenissen van het  afgelopen jaar en hoe Nederland conflictpreventie op de agenda van de VN- Veiligheidsraad heeft gezet.

Een interview met Karel van Oosterom. Het afgelopen jaar vertegenwoordigde  Van Oosterom Nederland in de VN-Veiligheidsraad. De rapper en columnist Massih  Hutak bevraagt hem hierover. Wat waren de belangrijkste momenten in het  afgelopen jaar? Waar heeft Nederland een verschil kunnen maken? En wat heeft  hij geleerd over het werken aan vrede op het allerhoogste niveau?

Een keynote van Victor Ochen. Oprichter en directeur van het African Youth  Initiative. Hij is de jongste Afrikaan die genomineerd is voor de Nobelprijs voor de  Vrede vanwege zijn strijd voor mensenrechten. Hij vertelt over zijn persoonlijke  leven en deelt zijn ervaringen in het werken aan vrede op het Afrikaanse continent.

Ontdek het prachtige Portugal 

Een debat over De Terugkeer van de Koude Oorlog waarin de journalisten  Pieter Waterdrinker, Michel Kerres en Eelco Bosch van Rosenthal de huidige relatie  tussen de Verenigde Staten en Rusland analyseren en de invloed ervan op de  vrede en veiligheid in de wereld.

Onderhandelingssimulatie van Instituut Clingendael. Het instituut traint  jaarlijkse honderden mensen wereldwijd in conflictonderhandelingen. Van VN- diplomaten tot opposities, van militaire commandanten tot medewerkers van  humanitaire organisaties. Het publiek wordt uitgenodigd om mee te doen aan deze  simulatie.

De prijswinnende interactieve theatervoorstelling The Automated Sniper, waarin  twee performers worden beschoten met een automatisch wapen, door het publiek  én op afstand vanuit het Midden- Oosten. Zo ervaart het publiek de gevolgen van  moderne digitale oorlogsvoering.

Een mini-college van bioloog Frans de Waal over de vraag die de mens al  jarenlang bezighoudt: zijn wij van nature vreedzaam of gewelddadig? En is een  instituut als de Veiligheidsraad de manier om ons primaire gedrag te coördineren?  

Speeddates met deskundigen en experts van (inter)nationale denktanks, ngo’s en  de overheid zoals Monika Sie Dhian Ho, directeur van Instituut Clingendael en  Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib.

Praktische informatie ‘Nacht van het Conflict’

Datum: zaterdag 15 december van 19.30 uur tot 01.00 uur bij Theater aan het   Spui, Den Haag.
Kaartverkoop (15 euro) en meer informatie via de site van Humanity House.

Volgende keer wéér 

Over de ‘Alternatieve Veiligheidsraad’

Nederland heeft in 2018 een jaar lang een zetel in de VN-Veiligheidsraad. Aanleiding voor museum Humanity House, Het Nationale Theater, Vrij Nederland en Instituut Clingendael om een ‘Alternatieve Veiligheidsraad’ bijeen te brengen in vier podiumprogramma’s waarmee op een laagdrempelige manier maatschappelijke thema’s worden aangekaart. Kunstenaars, economen, filosofen, journalisten en onderzoekers bekleden een zetel in de Alternatieve Raad en bespreken internationale vraagstukken vanuit hun eigen discipline. Het Nationale Theater zorgt voor een bijdrage die het publiek een frisse kijk geeft op de politieke onderwerpen. Het jaar wordt afgesloten met de ‘Nacht van het Conflict’ op 15 december.

www.humanityhouse.org

Bepaalde rechten voorbehouden PIXABAY

070 Den Haag Duurzaamheid - Onze stad hoort bij de wereldtop inzake klimaat, dat blijkt uit een rapport van de non-profit CDP. Daar wordt de hofstad bij de ‘A List Cities’ geplaatst. Iets waar we best trots op mogen zijn, want van de 600 deelnemende steden halen slechts 7 procent de A-score.

Lees meer...

070 Den Haag Economie - Brouwerij De Prael heeft dit jaar de titel ‘Haagse Werkgever van het Jaar’ in de wacht gesleept. De prijs is een initiatief van GroenLinks Den Haag en werd jaarlijks uitgereikt op 1 mei, de Dag van de Arbeid en werd dit jaar voor de 4e keer uitgereikt. De Prael biedt werkgelegenheid voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, iets waar GroenLinks de brouwerij voor prijst.

Lees meer...

070 Wassenaar Economie - De gemeenteraad van Wassenaar heeft op dinsdag 26 maart na lang wikken en wegen in grote meerderheid ingestemd met de ‘Bestuurlijke afspraken Unmanned Valley Valkenburg’ (BA) en de bijbehorende toelichting.

Lees meer...

070 Den Haag Politiek – De chaos rondom de Brexit is bekend en zorgt voor veel verwarring. Ook studenten, zowel uit Nederland als uit de andere EU-landen, weten niet exact waar ze aan toe zijn. Vooralsnog is het onduidelijk of zij in de nabije toekomst nog wel kunnen studeren aan een Britse universiteit.

Lees meer...

Foto: Johan Nieuwenhuize

070 Scheveningen Maatschappij - Speciaal voor Theater na de Dam maakt Het Nationale Theater samen met Theater Dakota en het Zuiderparktheater een voorstelling over de Tweede Wereldoorlog in het stadsdeel Escamp.

Lees meer...

070 Leidschendam-Voorburg Politiek - “Duurzaamheid, dat gaan we natuurlijk doen!”, aldus een gedreven wethouder Astrid van Eekelen. Het uitvoeringsprogramma duurzaamheid zet voor de komende jaren in op de doelgerichte lokale aanpak.

Lees meer...

070Den Haag Cultuur/Uitgaan – In Den Haag is het leuk toeven. Er is van alles te doen; kunst, recreatie, musea etc. Uiteraard kunnen we hier heel veel attracties en evenementen opnemen, maar dit keer beperken we ons tot een tiental bezienswaardigheden dat makkelijk is te bereiken op de e-scooters van felyx.

Lees meer...

Het bestuur van Stichting Internationaal Vuurwerkfestival heeft helaas moeten besluiten de 40e editie van het Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen definitief af te gelasten. Het evenement is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de grootste vrij toegankelijke vuurwerkevenementen van heel Europa. Vanwege deze enorme belangstelling zijn de veiligheidseisen voor het verkrijgen van de vergunning dan ook sterk toegenomen. Al eerder werd bekendgemaakt dat het evenement, waar vorig jaar 400.000 mensen op af kwamen, niet meer in augustus mocht plaatsvinden. Na het schrijven van nieuwe veiligheidsplannen, in samenwerking met gespecialiseerde producenten, is het bestuur er niet uitgekomen met de gemeente. De organisatie kan niet voldoen aan de toenemende strenge veiligheidseisen tot het verkrijgen van de vergunning. Om deze reden is er besloten de 40e editie dit jaar niet door te laten gaan.

Lees meer...

070Den Haag Cultuur - Op donderdag 29 augustus wordt het nieuwe beeld van Tirzo Martha, De dematerialisatie van de vijf geboden in de vijf zintuigen, onthuld in de binnenstad van Den Haag. Het is de meest recente aanwinst voor De Beeldengalerij, de jaarlijks veranderende buitencollectie van 40 beelden, samengesteld door Stroom Den Haag.

Lees meer...

070Den Haag Sport/lifestyle - Zaterdag 14 december vindt de derde editie van de Scheveningen Light Walk plaats. Het leukste wandelevenement in de donkere en gezellige wintermaand. Duizenden sportieve wandelaars trekken de wandelschoenen aan en wandelen 5,5 km (Kids Light Walk), 7,5 km, 12,5 km of 18,5 km door een magisch verlicht Scheveningen. De organisatie verwacht dit jaar zo'n 12.500 deelnemers.

Lees meer...

070 Den Haag Gezondheid Sport - Op zaterdag 14 september springen ongetwijfeld vele Hagenaars en vele andere begunstigden de gracht in in Den Haag.

Lees meer...

De winnaar van vorig jaar, Arie van der Rassel, is dit jaar, vanwege zijn aanhoudend goede prestaties, opnieuw genomineerd. Foto: Richard Mulder.

Lees meer...