070 Den Haag Maatschappij - De stad met de enige gekozen burgemeester van Nederland is op zoek naar raadsleden. Haar eigen oud-raadsleden om precies te zijn. Het Haagse themapark is een zoektocht begonnen naar de personen die de afgelopen 65 jaar zitting hebben gehad in de jeugdgemeenteraad van Madurodam, vandaag de dag bekend als het college van burgemeester en wethouders.

Sinds de opening van Madurodam in 1952 nemen middelbare scholieren uit Den Haag en regio zitting in het college van burgemeester en wethouders. Als toekomstige generatie vertegenwoordigden zij van oudsher ‘de stad van de glimlach’ tijdens officiële gelegenheden. Het bekendste collegelid is Prinses Beatrix: zij was van 1952 tot haar kroningsjaar in 1980 de eerste burgemeester van Madurodam. Inmiddels is de prinses beschermvrouwe van het themapark.

Madurodam kiest als enige stad in Nederland ieder (school) jaar een nieuwe burgemeester. Dit jaar viel die eer ten beurt aan Amélie Mijs (15) van Gymnasium Sorghvliet. “Madurodam heeft als doel om een bijdrage te leveren aan het collectief historisch bewustzijn in Nederland. Dan is het essentieel om ook de toekomstige generatie daarbij te betrekken. Alleen dan kun je echt een verbinding maken tussen verleden, heden en toekomst. Het is immers de nieuwe generatie die de toekomst van ons land bepaalt en invulling geeft aan de toekomstige grote verhalen van Nederland. Het college van burgemeester en wethouders is door de jaren heen een platform geweest om die volgende generatie hierbij te betrekken en te inspireren,” aldus Marianne Aalders, woordvoerder van Madurodam én zelf ook oud-collegelid.

Vakanties naar de Algarve 

Onderdeel van geschiedenis Madurodam

De afgelopen 65 jaar maakten ruim 1.200 Haagse scholieren onderdeel uit van het college van burgemeester en wethouders. "Zij zijn stuk voor stuk onderdeel van de geschiedenis van Madurodam, en we willen hen graag betrekken bij de toekomst van Madurodam," aldus Aalders. "We zijn qua contactgegevens ingehaald door de tand des tijds. Dat krijg je nu eenmaal als je zo’n lange historie hebt. We beschikken over alle namen en de jaartallen waarin men zitting had, maar veel woonadressen zijn achterhaald, bijvoorbeeld vanwege verhuizingen, en e-mailadressen bestonden nog niet of zijn verouderd. De oudcollegeleden die we spreken, krijgen allemaal nog altijd een warm gevoel bij Madurodam. Vandaar dat we nu een grootscheepse zoektocht starten, zodat we weer contact kunnen leggen met hen."

Op jonge leeftijd bestuurlijke ervaring opdoen

Het huidige college van burgemeester en wethouders heeft inmiddels veel meer dan alleen een representatieve functie. Het college anno nu geeft jongeren de kans om op jonge leeftijd bestuurlijke ervaring op te doen. Zo spelen zij een belangrijke rol bij het Madurodam Kinderfonds, de stichting die jaarlijks namens Madurodam 600.000 tot 700.000 euro schenkt aan goede doelen voor kinderen. Het fonds wil kinderen stimuleren verbinding te maken met andere mensen, ongeacht leeftijd of achtergrond, om zo Nederland samen mooier te maken. "Want door er als kind op kleine schaal voor mensen in je omgeving te zijn, ben je van grote betekenis voor de samenleving," aldus Aalders. "Ons huidige college van burgemeester en wethouders helpt in de beoordeling van de aanvragen die het Madurodam Kinderfonds jaarlijks ontvangt, door een bezoek te brengen aan deze instanties en hier verslag over uit te brengen aan het bestuur. Zij zijn daarmee de ogen en oren van het Madurodam Kinderfonds."

Aanmelden via website

Voor de zoektocht naar deze oud-raadsleden heeft Madurodam een aparte pagina op haar website ingericht waar zij hun contactgegevens kunnen achterlaten. Aalders: "Wij hopen de komende tijd zoveel mogelijk actuele contactgegevens te achterhalen. Uiteraard hoeft Prinses Beatrix haar contactgegevens niet in te vullen: zij is nog altijd zeer betrokken bij 'haar' stad."

Aanmelden kan via: madurodam.nl/gemeenteraad.

Voor meer informatie: madurodam.nl.

Bepaalde rechten voorbehouden PIXABAY

070 Den Haag Duurzaamheid - Onze stad hoort bij de wereldtop inzake klimaat, dat blijkt uit een rapport van de non-profit CDP. Daar wordt de hofstad bij de ‘A List Cities’ geplaatst. Iets waar we best trots op mogen zijn, want van de 600 deelnemende steden halen slechts 7 procent de A-score.

Lees meer...

070 Den Haag Economie - Brouwerij De Prael heeft dit jaar de titel ‘Haagse Werkgever van het Jaar’ in de wacht gesleept. De prijs is een initiatief van GroenLinks Den Haag en werd jaarlijks uitgereikt op 1 mei, de Dag van de Arbeid en werd dit jaar voor de 4e keer uitgereikt. De Prael biedt werkgelegenheid voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, iets waar GroenLinks de brouwerij voor prijst.

Lees meer...

070 Wassenaar Economie - De gemeenteraad van Wassenaar heeft op dinsdag 26 maart na lang wikken en wegen in grote meerderheid ingestemd met de ‘Bestuurlijke afspraken Unmanned Valley Valkenburg’ (BA) en de bijbehorende toelichting.

Lees meer...

Stadsdeel Scheveningen roept Statenkwartier op tot indienen van initiatieven

Lees meer...

070Den Haag Politiek/Maatschappij - Dinsdag 17 september vindt in de Koninklijke Schouwburg de vijfde editie van de Kindertroonrede plaats. The Residents Stadsorkest, dat bestaat uit Haagse scholieren, verzorgt de muzikale begeleiding. U bent hierbij van harte welkom, de toegang tot de Kindertroonrede is gratis.

Lees meer...

070magazine.nl Politiek/Maatschappij - Vrijdag 13 september aanstaande, aan de vooravond van Prinsjesdag, is het Kleine Prinsjesdag. Dan draagt de 14-jarige Koning van de Jeugd, Yusuf Khalid, zijn troonrede voor in de Haagse Ridderzaal. In zijn troonrede vraagt hij aandacht voor de duizenden jongeren in Nederland die rondlopen met depressieve klachten. Op die dag gaan ook scholierenteams met Tweede Kamerleden in debat over allerlei kinderrechtenthema’s. Hieruit zal één debatteam de felbegeerde beker winnen. 

Lees meer...

070Den Haag Cultuur - Op zaterdag 21 en zondag 22 september vindt Tina Festival plaats op Attractiepark Duinrell. Tijdens het leukste meidenfeest van het jaar worden voor de tweede keer de Tina Awards uitgereikt. Op zowel de zaterdag als de zondag worden in een spectaculaire show van een half uur drie awards uitgereikt.

Lees meer...

070DenHaag – Cultuur - Fabian is cabaretier en autist. Beide doet hij zelfstandig. Het programma VLAFEEST gaat over hoe hij met dat laatste steeds beter heeft leren leven. “Het theater is een goede plek om het daar over te hebben. Als mensen op straat met me praten denken ze: wat een mafkees. Sta ik op een podium denken ze: dit is echt theater! Dat voelt veilig en daar kan ik mee spelen.”

Lees meer...

070DenHaag Cultuur - Oh Oh Den Haag, de Swan Market komt er weer aan! We strijken weer neer in hartje Den Haag, op Het Plein. Op steenworp afstand van centraal station. Dit authentieke stukje stad bruist van de gezelligheid en op zondag 15 september is het onze Swanlocatie! Wij hebben er zin in!

Lees meer...

070DenHaag Lifestyle - Vanaf september a.s. opent de praktijk voor Life & Health Coaching Terry.nu haar deuren in Den Haag. De praktijk biedt persoonlijke begeleiding, voedings- en afslankadvies, en orthomoleculaire therapie.

Lees meer...

Ludieke actie bij Segbroek College Den Haag

Lees meer...

070Den Haag Sport/lifestyle - Zaterdag 14 december vindt de derde editie van de Scheveningen Light Walk plaats. Het leukste wandelevenement in de donkere en gezellige wintermaand. Duizenden sportieve wandelaars trekken de wandelschoenen aan en wandelen 5,5 km (Kids Light Walk), 7,5 km, 12,5 km of 18,5 km door een magisch verlicht Scheveningen. De organisatie verwacht dit jaar zo'n 12.500 deelnemers.

Lees meer...