070 Den Haag Maatschappij - Fonds 1818 is jarig en trakteert tien inspiratiecafés in Den Haag!

Fonds 1818 bestaat 200 jaar! In dit feestjaar trekt het Fonds met het project Verrijk je Buurt de regio in om in contact te komen met mensen die hun buurt nuttiger, mooier, beter of meer uitnodigend willen maken. In maart en april organiseert Fonds 1818 in elke wijk in Den Haag Verrijk je Buurt inspiratiecafés. Iedereen die iets voor z’n directe leefomgeving wil doen, is van harte welkom. Het Fonds trakteert bij deze cafés op begeleiding, tips en advies, zodat ideeën kunnen worden omgezet in concrete plannen. Voor goede ideeën is maximaal € 3.000 beschikbaar.

 

Tijdens de Verrijk je Buurt inspiratiecafés kunnen bewoners zich laten inspireren door de verhalen van andere succesvolle buurtprojecten, gesprekken voeren met medebewoners over het verbeteren van de buurt, advies inwinnen bij adviseurs van Fonds 1818 en kunnen bewoners direct tijdens de miniworkshops aan de slag met het uitwerken van hun ideeën.
Een inspiratiecafé begint met een algemene presentatie over Fonds 1818. Dan wordt een bestaand buurtproject gepresenteerd, waar bezoekers herkenning uit kunnen halen. Daarna gaan de bezoekers zelf aan het werk in miniworkshops, waarbij ze in samenwerking met buurtregisseurs, welzijnswerkers en projectadviseurs van Fonds 1818 hun idee uitwerken.

200 buurtinitiatieven in 2018 

Het doel van Verrijk je Buurt is om in het jubileumjaar 2018 minstens 200 buurtinitiatieven te steunen. De eerste drie inspiratiecafés zijn inmiddels geweest in Lisse, Noordwijk en Teylingen. Daar heeft Fonds 1818 in totaal 125 bezoekers ontvangen en al ruim 17 aanvragen 'opgehaald', maar het Fonds is er nog lang niet!

In deze tien wijken in Den Haag komt het fonds met het project Verrijk je Buurt langs:

  • 12 maart: inspiratiecafé stadsdeel Escamp, Wijkcentrum Bouwlust
  • 13 maart: inspiratiecafé stadsdeel Escamp, Parkoers-Zuiderpark
  • 19 maart: inspiratiecafé stadsdeel Segbroek, Theater De Nieuwe Regentes
  • 29 maart: inspiratiecafé stadsdeel Centrum, Theater de Vaillant
  • 5 april: inspiratiecafé stadsdeel Laak, Laaktheater
  • 9 april: inspiratiecafé stadsdeel Scheveningen, Muzee Scheveningen
  • 12 april: inspiratiecafé stadsdeel Ypenburg-Leidschenveen, Bibliotheek
  • 16 april: inspiratiecafé stadsdeel Loosduinen, Haags Pop Centrum
  • 19 april: inspiratiecafé stadsdeel Haagse Hout, Wijkcentrum Mariahoeve
  • 23 april: inspiratiecafé stadsdeel Centrum, Nutshuis

De exacte locaties zijn hier te vinden verrijkjebuurt.fonds1818.nl.

Een inspiratiecafé is van 20.00 tot 21.30 uur, met inloop vanaf 19.30 uur. Het is gratis en aanmelden is niet nodig!

070Den Haag Maatschappij/Duurzaamheid - Afgelopen zaterdag droeg JCI ‘s-Gravenhage opnieuw een steentje bij tijdens de World Cleanup Day. Gedurende de middag staken ruim 35 JCI-leden en andere vrijwilligers, waaronder een grote delegatie van Rukun Budi Atama, de handen uit de mouwen en hebben de binnenstad van Den Haag een beetje schoner gemaakt. Deze actie is onderdeel van het wereldwijde initiatief, waarbij op 21 september in ruim 160 landen bedrijven, scholen, sportverenigingen, organisaties en partijen zoals JCI aan de slag gingen om zoveel mogelijk zwerfvuil op te ruimen.

Lees meer...

070Den Haag Duurzaamheid - In ruil voor je oude krultang, staafmixer, mobieltje of een ander klein elektrisch apparaat krijg je nu bij Kinderboerderijen Op den Dijk, de Woelige Stal, het Waaygat, de Gagelhoeve, het Kakelhof, het Reigershof, Landzigt, de Schildershoeve, de Molenweide, de Herweijerhoeve, 't Beestenspul en de Nijkamphoeve uit Den Haag een Wecycle Recycle memospel cadeau (op=op).

Lees meer...

Bepaalde rechten voorbehouden PIXABAY

070 Den Haag Duurzaamheid - Onze stad hoort bij de wereldtop inzake klimaat, dat blijkt uit een rapport van de non-profit CDP. Daar wordt de hofstad bij de ‘A List Cities’ geplaatst. Iets waar we best trots op mogen zijn, want van de 600 deelnemende steden halen slechts 7 procent de A-score.

Lees meer...

070Den Haag magazine Maatschappij - Samen met de Volksuniversiteit Den Haag heeft Omniversum de krachten gebundeld en presenteren we op donderdag 7 november de film Apollo 11 én een lezing van sterrenkundige Ernst Molenaar. In het kader van 50 jaar maanlanding lanceerde Omniversum afgelopen mei de spectaculaire film Apollo 11: first steps edition. Met origineel beeldmateriaal en geluidsopnames uit 1969 stap je écht terug in de tijd.

Lees meer...

Stadsdeel Scheveningen roept Statenkwartier op tot indienen van initiatieven

Lees meer...

070Den Haag Politiek/Maatschappij - Dinsdag 17 september vindt in de Koninklijke Schouwburg de vijfde editie van de Kindertroonrede plaats. The Residents Stadsorkest, dat bestaat uit Haagse scholieren, verzorgt de muzikale begeleiding. U bent hierbij van harte welkom, de toegang tot de Kindertroonrede is gratis.

Lees meer...

070Den Haag Kunst/Cultuur - Na Die Entführung aus dem Serail, Così fan tutte, Le nozze di Figaro en La clemenza di Tito is Don Giovanni de vijfde Mozart-opera waarmee het Orkest van de Achttiende Eeuw op tournee gaat.

Lees meer...

070Den Haag Kunst - Op zaterdag 21 september werd in Pulchri Studio de jaarlijkse Najaarssalon geopend. Alle Pulchri-leden konden hiervoor werk inzenden en meedingen naar de Van Ommeren de Voogt Prijs, die ook dit jaar weer vriendelijk ter beschikking werd gesteld door de Van Ommeren de Voogt Stichting.De jury stond voor moeilijke keuzes maar bepaalde uiteindelijk data de prijs diende te worden toegewezen aan Annemarie Petri met haar werk (ets, mono-print) ‘De stad waar de mensen niet konden ophouden met bouwen’.

Lees meer...

070Den Haag Cultuur - Op zaterdag 21 en zondag 22 september vindt Tina Festival plaats op Attractiepark Duinrell. Tijdens het leukste meidenfeest van het jaar worden voor de tweede keer de Tina Awards uitgereikt. Op zowel de zaterdag als de zondag worden in een spectaculaire show van een half uur drie awards uitgereikt.

Lees meer...

070DenHaag Lifestyle - Vanaf september a.s. opent de praktijk voor Life & Health Coaching Terry.nu haar deuren in Den Haag. De praktijk biedt persoonlijke begeleiding, voedings- en afslankadvies, en orthomoleculaire therapie.

Lees meer...

Ludieke actie bij Segbroek College Den Haag

Lees meer...

070Den Haag Sport/lifestyle - Zaterdag 14 december vindt de derde editie van de Scheveningen Light Walk plaats. Het leukste wandelevenement in de donkere en gezellige wintermaand. Duizenden sportieve wandelaars trekken de wandelschoenen aan en wandelen 5,5 km (Kids Light Walk), 7,5 km, 12,5 km of 18,5 km door een magisch verlicht Scheveningen. De organisatie verwacht dit jaar zo'n 12.500 deelnemers.

Lees meer...