070 Den Haag Politiek & Maatschappij - In Schage hep ut gemeintebestuâh geluk van de burgâh centraal gesteld in haah belèd. Een primeuâh in Neideland dat vraag om veil volgelinge.

De burgâh in Neideland is immers nie altèd effe tevreije met ut natiaunale belèd en tot nog toe wogt r wènig reikening mei gehâhwe of de burgâh erges gelukkig van wogt of nie. Continu worde r nieuwe wette ingevoegt, maah of de burgâh daah nu ech behoefte an hep en r daadwerkeilijk beitâh van wogt, is een vraag waarop de Haagse polletiek ut antwoâhd veilal schuldag blèf. De burgâh wogt auk nie goed geïnformeâhd auvâh alleglè Haagse beslùite of vaak vraag men zich af of die beslissinge nu wel zau naudag zèn.

In Schage hep men beslaute iets an deize lacune te doen. Op initiasief van de laukale pagtè Wens voâh u, hep men een Wethâhwâh van geluk en de Praujectlèjâh van Geluk geïnstalleâhd. Alle ùitgave op de gemeintebegrauting worde nu getoest an de vraag of de burgâh daah gelukkigâh van wogt. Zau hep men, om een voâhbeild te noeme, bèvoâhbeild geluksbudgette in ut leive geroepe om de minima tegemoet te kaume. Ongetwèfeld gaan r auk op andere gebiede soâhtgelèke initiasieve volge. Een schitterende praupausisie netuâhlijk dat navolging vedient op landelijk niveâh. Een Wethâhwâh van Geluk, zâh ègelijk in elke gemeinte motte worde aangesteld; een wethâhwâh die auk reigelmatag contact hep met een nog nieuw an te stelle Minister van geluk die r op toeziet dat Haagse beslissinge bèdrage an landelijk geluk. 

 

Vaag gedoe allemaal

"Mèn eâhste reactie was Wat is dit voâh vaag gedoe allemaal", zeg wethâhwâh Jan Steive van Dèk (Jan Steven van Dijk), die Geluk in zèn pogtefuiille kreig. "Ik zag meizellef al zitte in boeddhahâhding met een wieraukstokkie." Inmiddels is hè enthâhsias  Geluk voâh de bevolking is ègelijk de meis essentiële taak van een gemeinte. En aldus deid de gemeinte in samewerking met de Eirasmus Univesitèt ondegzoek ondâh de inwauners van veschillende kerne van de gemeinte.

Waah wogt de burgâh gelukkig van

Ùit ondegzoek bleik dat geluk en pleizieâh in werk de belangrèkste geluksfactaure zèn, direct gevolg doâh ut hebbe van goeie sausiale contacte en vooral een betrâhbare auvâhhèd. Op basis van deize priauritète mot een wethâhwâh dus goed kunne mautiveire of en hoe een bepaalde ùitgave bèdraag an geluk van de bevolking. "As je dat nie ken mautiveire, dan motte we seirieus nadenke of die ùitgave wel in de begrauting mot", aldus gelukswethâhwâh Van Dèk (Van Dijk). Men gaat dus eâhs bè de bevolking te rade bè ut neime van belangrèke beslissinge. "Wat vinde jullie van een beslissing die de gemeinte wil neime", is een vraag die men nu eâhs voâhleg an de bevolking alvaures een deifinitieive beslissing te neime. De input van de bevolking wogt dus daadwerkeilijk meigenaume in de beslùitvorming waahdoâh men auk draagvlak creëâht voâh mindâh paupulaire maatreigele. Sinds ut theima geluk centraal staat in Schage, is r een mentalitètsveirandeiring onstaan en wogt r beitâh gelùistâhd naah de bevolking.

Inspraak lèdt tot geluk

Gelukswethâhwâh Van Dèk (Van Dijk) erkent dattie nu beitâh naah de burgars lùistâht dan voâhhein. "In alle eâhlijkhèd, vroegâh volgde ik vakâh mèn ège idei. Nu denk ik ik mot ut nadrukkeilijk vrage an de inwauners, want daah doen we ut ùitèndelijk voâh." Lèdt inspraak indâhdaad tot geluk? De nabèe toekoms zâh ut lere. In Schage meit men auvâh ca 1,5 jaah of de inwauners daadwerkeilijk gelukkigâh zèn geworde nu de gemeinte zau nadrukkeilijk inzet op hun geluk.

Nie lulle maah poetse

De weireld vehagt steids meâh. Dat merk je zauwel in pegsaunlijke as zakelijke reilasies. R zèn hiervoâh veile oâhzake. Hoe pak je zoiets nu an! Nie voâh niets rèze gelukscoaches in welke vorm dan auk as paddenstoele ùit de grond. Voâh hen werk zat. Stel bèvoâhbeild dajje teamlèjâh bent en je merk dat an alles in je organisasie dat de mense nie blè zèn met hun werk en auk nie met elkaah. Hoe ga je dan te werk? Hoe los je dat op? Dit is een belangrèke hamvraag vraag die je teigewoâhdag ut beste ken beantwoâhde met nie lulle maah poetse ofwel nie prate maah daadwerkeilijk dóe!.

Minister van Geluk

In Astedam en in De Haag is men heil benieuw naah de ùitslag. Men staat hieâh sauwiesau al pausisief teigenauvâh wethâhwers van geluk. As meâh gemeinte volge zâh men in De Haag is goed motte nadenke of ut nie is tèd wogt om, naas al die veschillende ministers met al die ùitgebrède pogtefuiilles, eiveneins een landelijke Minister van Geluk te installeire. Misschien dat we dan èndelijk is kunne afreikene met al dat gekrakeil van burgars die zich steids opnieuw afvrage wat men in De Haag toch allemaal doet zondâh de burgâh erges in te kenne.

In De Haag wil men af van de reiferenda! Daudzonde netuâhlijk omdat je as burgâh dan helemáál niets meâh te zegge heb. Netuâhlijk ken je van alles zègge, maah r wogt nie meâh naah gelùistâhd! Misschien dat een Minister van Geluk voâh een perfekte ommekeâh ken zorge. 

 

Deze tekst is naar het Haags vertaald door Jos de Jong, voor het origineel verwijzen wij naar nlmagazine.nl.

 

Ruim één op drie denkt dat een kortere werkdag slecht is voor productiviteit

070 Den Haag Economie - In plaats van dat een smartphone ons werk sneller en gemakkelijker maakt, denkt maar liefst 65% van de leidinggevenden dat het apparaat juist ten koste gaat van de productiviteit. Dit uit blijkt onderzoek van Protime, specialist in Workforce Management, onder ruim 1.000 leidinggevenden bij bedrijven met 26 of meer werknemers.

Lees meer...

070Den Haag Maatschappij/Duurzaamheid - Afgelopen zaterdag droeg JCI ‘s-Gravenhage opnieuw een steentje bij tijdens de World Cleanup Day. Gedurende de middag staken ruim 35 JCI-leden en andere vrijwilligers, waaronder een grote delegatie van Rukun Budi Atama, de handen uit de mouwen en hebben de binnenstad van Den Haag een beetje schoner gemaakt. Deze actie is onderdeel van het wereldwijde initiatief, waarbij op 21 september in ruim 160 landen bedrijven, scholen, sportverenigingen, organisaties en partijen zoals JCI aan de slag gingen om zoveel mogelijk zwerfvuil op te ruimen.

Lees meer...

070Den Haag Duurzaamheid - In ruil voor je oude krultang, staafmixer, mobieltje of een ander klein elektrisch apparaat krijg je nu bij Kinderboerderijen Op den Dijk, de Woelige Stal, het Waaygat, de Gagelhoeve, het Kakelhof, het Reigershof, Landzigt, de Schildershoeve, de Molenweide, de Herweijerhoeve, 't Beestenspul en de Nijkamphoeve uit Den Haag een Wecycle Recycle memospel cadeau (op=op).

Lees meer...

070 Den Haag Maatschappij - Vijf jaar geleden, op 7 januari 2015, vond in Parijs de tragische aanslag plaats op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Op dinsdag 7 januari 2020 blikken we samen terug op die gebeurtenis en debatteren we over de toekomst van de journalistiek in onze samenleving. Wat heeft deze aanslag teweeggebracht? Wat was de invloed op de persvrijheid, het persoonlijk leven en de veiligheid van journalisten, cartoonisten en uitgevers? Zijn alléén zij getroffen, of zijn ze de kanaries in de kolenmijn van de democratie? 
Kom naar ons debat en praat mee met journalisten, cartoonisten en vertegenwoordigers uit het maatschappelijk middenveld. Registreer je vandaag nog. 

Lees meer...

070 Den Haag Lifestyle/Sport/Maattschappij - Triodus Kinderopvang breidt haar sponsorschap van de NN CPC Loop Den Haag uit. Komende editie is Triodus Kinderopvang naast sponsor van de Triodus Jeugdloop 2,5 km, ook sponsor van de 1 km. Door zich te verbinden aan de jeugdlopen van dit Haagse evenement wil Triodus Kinderopvang zoveel mogelijk kinderen in beweging brengen. Naast titelsponsor van deze afstanden verzorgt Triodus Kinderopvang, net als voorgaande jaren, ook sportieve en verrassende activiteiten in de Triodus Kidscorner op het Malieveld.

Lees meer...

070 Den Haag Maatschappij - De gemeente Den Haag maakte onlangs bekend dat zij de toeristenbelasting fors gaan verhogen. Als het aan het college ligt, betalen gasten die onze gemeente bezoeken vanaf januari 2020 meer dan € 5 toeristenbelasting per persoon, per nacht. Dat is een verhoging van bijna 20%. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maakt zich zorgen over deze tariefstijging. Deze draagt niets bij aan een aantrekkelijke buurt of een goed toeristisch klimaat. Hiermee zet de gemeente de banen van maar liefst één op de tien inwoners van Den Haag op het spel. KHN roept de gemeenteraad van Den Haag daarom op om de aangekondigde verhoging te stoppen. Maak van de toeristenbelasting een investering in gastvrijheid.

Lees meer...

070 Den Haag Kunst/Cultuur/Film - Van Gogh: een kleurrijk portret, was de eerste film die de meesterwerken van Vincent van Gogh op het grote IMAX scherm tot leven liet komen. Door middel van zijn vele brieven en de landschappen die hem inspireerden, leren we een Van Gogh kennen die we nog niet eerder zagen. Door de indrukwekkende grootsheid van het scherm komen zijn schilderijen voor je ogen tot leven.

Lees meer...

070 Den Haag Kunst/Cultuur - Tijdens de kerstvakantie slaan Museon en Omniversum de handen ineen onder het motto: ‘Ontdek de wereld’! Er zijn dus nu allerlei activiteiten en tentoonstellingen in Museon te beleven en kun je daarna achterover leunen voor een spectaculaire film op het grote koepelscherm in Omniversum. De combinatietickets zijn online te koop via de website van Omniversum. Zo bespaar je €2,50 per ticket en heb je een dagvullend, leerzaam én leuk uitje tijdens de kerstvakantie! Kom in Museon naar ijsmummie Ötzi en kom in Omniversum genieten van de prachtige en educatieve  grootbeeldfilms.

Lees meer...

070DenHaag Cultuur - Op woensdag 6 november is het precies 100 jaar geleden dat Hanso Idzerda, vanuit de Beukstraat in Den Haag, de allereersteradio-uitzending ter wereld maakte. Zijn uitvinding om via de ether spraak en muziek uit te kunnen zenden, was het begin van de radio zoals we die nu wereldwijd kennen. Reden voor een feestje!

Lees meer...

160.000 bezoekers verwacht van 9 november tot en met 26 januari.

070 Den Haag Evenement - Ook dit jaar tovert Cool Event de Haagse badplaats weer om tot winterparadijs. De 13e editie van het evenement vindt plaats van 9 november 2019 tot en met 26 januari 2020. Het evenement met de iconische schaatsbaan op het Kurhausplein en de bijzondere IJssculpturenexpositie is uitgegroeid tot een must-see waar jong en oud genieten van de winter. 

Lees meer...

070DenHaag Lifestyle - Vanaf september a.s. opent de praktijk voor Life & Health Coaching Terry.nu haar deuren in Den Haag. De praktijk biedt persoonlijke begeleiding, voedings- en afslankadvies, en orthomoleculaire therapie.

Lees meer...

Ludieke actie bij Segbroek College Den Haag

Lees meer...