070 Wassenaar Economie - De gemeenteraad van Wassenaar heeft op dinsdag 26 maart na lang wikken en wegen in grote meerderheid ingestemd met de ‘Bestuurlijke afspraken Unmanned Valley Valkenburg’ (BA) en de bijbehorende toelichting.

Deze toelichting was opgesteld naar aanleiding van eerder in de raad van Wassenaar geuite zorgen over de afspraken met de gemeente Katwijk, het Rijksvastgoedbedrijf en de Provinciale Staten van Zuid-Holland.

Met de instemming van de Wassenaarse raad hebben alle vier betrokken partijen hun fiat gegeven aan de BA. Daarmee is een belangrijke stap gezet in de herontwikkeling van het voormalige vliegkamp Valkenburg. Eerder zetten de bestuurders van de vier partijen hun handtekening onder het plan voor maximaal 5.000 woningen, een test- en ontwikkelcentrum voor vliegende drones, een groene zone en ruimte voor recreatie. De raad van Katwijk en Provinciale Staten van Zuid-Holland stemden hier eerder dit jaar mee in.

 

Wethouder Kees Wassenaar (Ruimtelijke Ordening) benadrukt het belang van het raadsbesluit: “Dit betekent dat de Groene Zone tussen Wassenaar en Katwijk breder wordt dan in het oorspronkelijke Masterplan. Er komen geen woningen op Wassenaars grondgebied. De testlocatie voor een Unmanned Valley blijft beperkt tot een gebied van 500 x 500 meter. Ook doet het Rijksvastgoedbedrijf investeringen om de kwaliteit van de Groene Zone te verbeteren.”

Nu Wassenaar heeft ingestemd, kunnen de partijen in gezamenlijkheid aan de slag met de ontwikkeling van de plannen voor het gebied tussen Katwijk en Wassenaar. Doordat zij dat met zijn vieren doen, kan dat in optimale vorm, met voldoende ruimte voor wonen, innovatieve bedrijvigheid én groen. Katwijk heeft daarbij de lead in de ontwikkeling van bouwlocatie Valkenburg en werkt hard aan de stedenbouwkundige plannen van de eerste fase aan de noordzijde. Wassenaar heeft het voortouw bij de inrichting van de Groene Zone. Onderdeel daarvan is het aanleggen van een ecologische verbinding tussen Lentevreugd en knooppunt Ommedijk (Maaldrift), als ontbrekende schakel in de grotere ecologische verbinding tussen de Hollandse Duinen en het Groene Hart.

Wethouder Wassenaar benadrukt dat met de bestuurlijke afspraken de basis voor een succesvolle samenwerking weliswaar gelegd is, maar dat er nog een lange weg is te gaan. “Veel onderwerpen moeten nog nader worden uitgezocht. Onder andere op het gebied van verkeer en de exacte ligging van de testlocatie voor Unmanned Valley. Zowel de gemeenteraad als de belanghebbenden in het gebied worden daar nadrukkelijk bij betrokken.”

070 Den Haag Economie & Duurzaamheid - Hoera, we mogen weer met 100 mensen bij elkaar komen. Oké, nú nog niet maar wel vanaf 1 juli, de dag waarop dit vanuit de Rijksoverheid weer is toegestaan,

Lees meer...

070 Den Haag Economie - Parkeerruimte is ook in de Hofstad een schaars goed. De straten van Laak, het Zeeheldenkwartier en het centrum staan vol met auto’s. Toch bezit lang niet elke Hagenaar of Hagenees over eigen vervoer.

Lees meer...

Naast oversluitingen ook een sterke stijging hypotheekaanvragen voor nieuwe woning
070 Den Haag Economie -  Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal hypotheekaanvragen tegen de verwachtingen in sterk gestegen.

Lees meer...

070 Scheveningen Maatschappij & Sport – Vanuit de Oude Kerk in Scheveningen wordt op  zaterdagavond 30 mei a.s om 21.00 uur een livestreamconcert gehouden als eerbetoon aan de 5 bijzonder ervaren maar desalniettemin toch overleden surfers Joost, Sander, Matthijs, Pim en Max, vijf sportieve mannen met lifeguard-skills met een enorme passie voor de zee en het strand en die omkwamen in de zee waar ze juist zo veel hielden. De avond staat in het teken van ‘De Zee’.

Lees meer...

070 Den Haag Politiek & Maatschappij - Haagse automobilisten die elektrisch rijden, hebben te maken met relatief gunstige omstandigheden binnen de gemeente. Inwoners die met hun elektrische auto aangewezen zijn op publieke laadpunten, hebben relatief veel opties en mogen rekenen om een laadpaal dichtbij huis.

Lees meer...

070 Den Haag Politiek & Maatschappij – Een coronadorp voor zieke mensen op een leeg  parkeerterrein van het Car Jeans Stadion voor zieke dak- en thuislozen gaat wel héél erg ver.

Lees meer...

070 Den Haag Cultuur & Uitgaan - Escape Rooms zijn hot! Alleen Nederland telt inmiddels al 1000 Escape Rooms en die moeten creatief zijn om de klanten, ook al zitten ze thuis, te blijven entertainen. Er is nog steeds veel vraag naar escape room-achtige belevingen en de puzzelaars zitten te popelen om weer te mogen spelen.

Lees meer...

070 Scheveningen Cultuur Uitgaan - Tot voor kort was de instructie van de overheid ‘blijf zoveel mogelijk thuis’. Inmiddels is dit versoepeld naar ‘vermijd drukte’. In overleg met burgemeester en veiligheidsregio werken de leden van de ‘Club van Elf’ dan ook toe naar een gecontroleerde en gedoseerde heropening van dagattracties.

Lees meer...

Foto: Johan Nieuwenhuize

Den Haag in beeld
070 Den Haag Kunst & Cultuur - Het is een ongewone tijd. De stad is naar aard en verschijningsvorm niet meer dezelfde dan aan het begin van het jaar. En zal dat ook niet meer worden. We bevinden ons in een unieke historische situatie. Dat is voor iedereen voelbaar maar niet altijd even zichtbaar.

Lees meer...

Haarvisie biedt videohulp bij haarproblemen…
070 Rijswijk Lifestyle en Gezondheid - Zolang kappers gesloten zijn biedt de Zuid-Hollandse kapsalon Haarvisie (Rijswijk) biedt vanaf vandaag videohulp op afstand bij haarproblemen. Dit doen zij met een uitgebreid video-aanbod met tips, trics en adviezen voor het haar.

Lees meer...

Video-triage biedt patiënten direct juiste spoedhulp nu veel reguliere tandartspraktijken dicht zijn
070 Den Haag Lifestyle & Gezondheid - Tandheelkundige spoedhulpkliniek Dental365 in Den Haag start vanaf vandaag met een online tandheelkundig consult met een tandarts waarin via een online live video wordt bepaald of de patiënt direct spoedeisende hulp nodig heeft.

Lees meer...

070 Rijswijk Sport - Roos Bertsch (2 jaar) en Ismael El Kaddouri (2 jaar) uit Rijswijk zijn de eerste Zuid-Hollandse ambassadeurs van het Amerikaanse loopfietsjesmerk Strider Bikes geworden.

Lees meer...

Budgetenergie

Nieuws uit 070

Zorgdirect
Bereken je premie | ZorgDirect