070 Wassenaar Economie - De gemeenteraad van Wassenaar heeft op dinsdag 26 maart na lang wikken en wegen in grote meerderheid ingestemd met de ‘Bestuurlijke afspraken Unmanned Valley Valkenburg’ (BA) en de bijbehorende toelichting.

Deze toelichting was opgesteld naar aanleiding van eerder in de raad van Wassenaar geuite zorgen over de afspraken met de gemeente Katwijk, het Rijksvastgoedbedrijf en de Provinciale Staten van Zuid-Holland.

Met de instemming van de Wassenaarse raad hebben alle vier betrokken partijen hun fiat gegeven aan de BA. Daarmee is een belangrijke stap gezet in de herontwikkeling van het voormalige vliegkamp Valkenburg. Eerder zetten de bestuurders van de vier partijen hun handtekening onder het plan voor maximaal 5.000 woningen, een test- en ontwikkelcentrum voor vliegende drones, een groene zone en ruimte voor recreatie. De raad van Katwijk en Provinciale Staten van Zuid-Holland stemden hier eerder dit jaar mee in.

 

Wethouder Kees Wassenaar (Ruimtelijke Ordening) benadrukt het belang van het raadsbesluit: “Dit betekent dat de Groene Zone tussen Wassenaar en Katwijk breder wordt dan in het oorspronkelijke Masterplan. Er komen geen woningen op Wassenaars grondgebied. De testlocatie voor een Unmanned Valley blijft beperkt tot een gebied van 500 x 500 meter. Ook doet het Rijksvastgoedbedrijf investeringen om de kwaliteit van de Groene Zone te verbeteren.”

Nu Wassenaar heeft ingestemd, kunnen de partijen in gezamenlijkheid aan de slag met de ontwikkeling van de plannen voor het gebied tussen Katwijk en Wassenaar. Doordat zij dat met zijn vieren doen, kan dat in optimale vorm, met voldoende ruimte voor wonen, innovatieve bedrijvigheid én groen. Katwijk heeft daarbij de lead in de ontwikkeling van bouwlocatie Valkenburg en werkt hard aan de stedenbouwkundige plannen van de eerste fase aan de noordzijde. Wassenaar heeft het voortouw bij de inrichting van de Groene Zone. Onderdeel daarvan is het aanleggen van een ecologische verbinding tussen Lentevreugd en knooppunt Ommedijk (Maaldrift), als ontbrekende schakel in de grotere ecologische verbinding tussen de Hollandse Duinen en het Groene Hart.

Wethouder Wassenaar benadrukt dat met de bestuurlijke afspraken de basis voor een succesvolle samenwerking weliswaar gelegd is, maar dat er nog een lange weg is te gaan. “Veel onderwerpen moeten nog nader worden uitgezocht. Onder andere op het gebied van verkeer en de exacte ligging van de testlocatie voor Unmanned Valley. Zowel de gemeenteraad als de belanghebbenden in het gebied worden daar nadrukkelijk bij betrokken.”

Bepaalde rechten voorbehouden PIXABAY

070 Den Haag Duurzaamheid - Onze stad hoort bij de wereldtop inzake klimaat, dat blijkt uit een rapport van de non-profit CDP. Daar wordt de hofstad bij de ‘A List Cities’ geplaatst. Iets waar we best trots op mogen zijn, want van de 600 deelnemende steden halen slechts 7 procent de A-score.

Lees meer...

070 Den Haag Economie - Brouwerij De Prael heeft dit jaar de titel ‘Haagse Werkgever van het Jaar’ in de wacht gesleept. De prijs is een initiatief van GroenLinks Den Haag en werd jaarlijks uitgereikt op 1 mei, de Dag van de Arbeid en werd dit jaar voor de 4e keer uitgereikt. De Prael biedt werkgelegenheid voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, iets waar GroenLinks de brouwerij voor prijst.

Lees meer...

070 Wassenaar Economie - De gemeenteraad van Wassenaar heeft op dinsdag 26 maart na lang wikken en wegen in grote meerderheid ingestemd met de ‘Bestuurlijke afspraken Unmanned Valley Valkenburg’ (BA) en de bijbehorende toelichting.

Lees meer...

070 Den Haag Politiek – De chaos rondom de Brexit is bekend en zorgt voor veel verwarring. Ook studenten, zowel uit Nederland als uit de andere EU-landen, weten niet exact waar ze aan toe zijn. Vooralsnog is het onduidelijk of zij in de nabije toekomst nog wel kunnen studeren aan een Britse universiteit.

Lees meer...

Foto: Johan Nieuwenhuize

070 Scheveningen Maatschappij - Speciaal voor Theater na de Dam maakt Het Nationale Theater samen met Theater Dakota en het Zuiderparktheater een voorstelling over de Tweede Wereldoorlog in het stadsdeel Escamp.

Lees meer...

070 Leidschendam-Voorburg Politiek - “Duurzaamheid, dat gaan we natuurlijk doen!”, aldus een gedreven wethouder Astrid van Eekelen. Het uitvoeringsprogramma duurzaamheid zet voor de komende jaren in op de doelgerichte lokale aanpak.

Lees meer...

070Den Haag Cultuur/Uitgaan – In Den Haag is het leuk toeven. Er is van alles te doen; kunst, recreatie, musea etc. Uiteraard kunnen we hier heel veel attracties en evenementen opnemen, maar dit keer beperken we ons tot een tiental bezienswaardigheden dat makkelijk is te bereiken op de e-scooters van felyx.

Lees meer...

Het bestuur van Stichting Internationaal Vuurwerkfestival heeft helaas moeten besluiten de 40e editie van het Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen definitief af te gelasten. Het evenement is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de grootste vrij toegankelijke vuurwerkevenementen van heel Europa. Vanwege deze enorme belangstelling zijn de veiligheidseisen voor het verkrijgen van de vergunning dan ook sterk toegenomen. Al eerder werd bekendgemaakt dat het evenement, waar vorig jaar 400.000 mensen op af kwamen, niet meer in augustus mocht plaatsvinden. Na het schrijven van nieuwe veiligheidsplannen, in samenwerking met gespecialiseerde producenten, is het bestuur er niet uitgekomen met de gemeente. De organisatie kan niet voldoen aan de toenemende strenge veiligheidseisen tot het verkrijgen van de vergunning. Om deze reden is er besloten de 40e editie dit jaar niet door te laten gaan.

Lees meer...

070Den Haag Cultuur - Op donderdag 29 augustus wordt het nieuwe beeld van Tirzo Martha, De dematerialisatie van de vijf geboden in de vijf zintuigen, onthuld in de binnenstad van Den Haag. Het is de meest recente aanwinst voor De Beeldengalerij, de jaarlijks veranderende buitencollectie van 40 beelden, samengesteld door Stroom Den Haag.

Lees meer...

070Den Haag Sport/lifestyle - Zaterdag 14 december vindt de derde editie van de Scheveningen Light Walk plaats. Het leukste wandelevenement in de donkere en gezellige wintermaand. Duizenden sportieve wandelaars trekken de wandelschoenen aan en wandelen 5,5 km (Kids Light Walk), 7,5 km, 12,5 km of 18,5 km door een magisch verlicht Scheveningen. De organisatie verwacht dit jaar zo'n 12.500 deelnemers.

Lees meer...

070 Den Haag Gezondheid Sport - Op zaterdag 14 september springen ongetwijfeld vele Hagenaars en vele andere begunstigden de gracht in in Den Haag.

Lees meer...

De winnaar van vorig jaar, Arie van der Rassel, is dit jaar, vanwege zijn aanhoudend goede prestaties, opnieuw genomineerd. Foto: Richard Mulder.

Lees meer...