070 Den Haag Maatschappij & Educatie - Donderdag starten 530 schoolkinderen extra op Curaçao. Met hulp van Haagse ondernemers, jongeren en jongerenwerkers.

Op het eiland mag je namelijk alleen naar school als je zelf je schriften, passer en pennen meeneemt. Met een vliegtuig van KLM zijn dit weekend schoolspullen uit Den Haag overgebracht die vandaag en morgen worden uitgedeeld.

Ernstige crisis op Curaçao
Door de crisis ligt de raffinaderij op het eiland al enige tijd stil en komen er amper toeristen, de eilandbewoners hebben het daarom heel zwaar. Veel kinderen lijden daar onder, zelfs in de basisbehoeften als eten en drinken. Aan het begin van de zomer zijn daarom al 3.000 noodpakketten uitgereikt met inhoud van onder andere FrieslandCampina. En vanuit Nederland zijn nu containers onderweg met noodgoederen die verzameld zijn door ondernemers van de Haagse Markt geholpen door jongeren uit de Schilderswijk.

Hulp voor de wijk uitgebreid
Aad van Loenen: 'Toen de voedselbank eerder dit jaar stopte in de Schilderswijk en Transvaal hebben we letterlijk jongeren van de straat gehaald en hen ingezet om voedselpakketten te sjouwen en in te pakken. Per dag hebben we er honderden verstrekt.' 'Op een gegeven moment komt een van de vrijwilligers, Farline Rodrigues, naar mij toe. Zij ontving een noodkreet van Denice Bezemer van de stichting Help de schoolkinderen van Curaçao. 'We hebben hulp nodig want een groot aantal kinderen kan straks niet aan het nieuwe schooljaar beginnen, domweg omdat er bij hun familie geen geld is om de verplichte schoolspullen en schoolkleding aan te schaffen'. Aad: 'Farline is de actie gestart om 100 schoolpakketten in te zamelen en dat zijn er nu maar liefst 530 geworden!'

Vervoer naar Curaçao
De actie is een groot succes. Maar dit succes werd tegelijk ook een groot probleem: hoe komen al die 45 dozen die aardig wat wegen vóór de start van het schooljaar op Curaçao? De boot is geen optie omdat deze er minimaal 3 weken over doet: dat is te laat. Aad: 'via een connectie kregen we contact met KLM en huisvervoerder VCK Logistics. Zij hebben dit met spoed opgepakt. Daarom zijn de schoolmiddelen dit weekend aangekomen op vliegveld HATO en maandag in ontvangst genomen door de Stichting Help de Schoolkinderen. Zij zorgen, samen met veel vrijwilligers, dat alle middelen goed terecht komen. Want de school start donderdag!

Het resultaat mag er zijn
Deze  530 schoolkinderen kunnen nu, vandaag, zonder zorgen aan het schooljaar beginnen. Aad: 'ik wil speciaal de KLM en de mensen van VCK Logistics bedanken die ons hebben geholpen. Eook natuurlijk nog FrieslandCampina die vanuit hun vestiging in Miami direct bereid bleken hun voorraad op Curaçao in te zetten voor de eerste nood'. 'Het geeft me een warm gevoel dat we dit vanuit de Schilderswijk kunnen neerzetten voor mensen die dit elke dag heel hard nodig hebben'.'We vergeten nog wel eens dat we hier in best wel luxe leven terwijl mensen zijn, binnen het Koninkrijk, die soms maar één maal per dag kunnen eten'.  

Voor informatie over de actie of contact met Farline: Aad van Loenen, jongerenambassadeur Gemeente Den Haag: 06 51280036

Voor informatie over de deelnemende partijen: Paul Winnubst, INSIGHT EUROPE b.v. 06 16949568

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

24 mei 2022

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

Beheerders gezocht banner

Greenchoice

Mediamarkt

Advertentie