Medewerker gemeente Den Haag beschuldigd van fraude voor € 2 miljoen

070 Den Haag Maatschappij & Politiek - Een financiële medewerker van de gemeente Den Haag heeft de gemeente gedurende de nodige jaren benadeeld voor een bedrag van ca € 2 miljoen. Jarenlang pleegde hij fraude met valse facturen. Uiteindelijk heeft het hem de nek gekost, op staande voet ontslag en er is aangifte gedaan.

Burgemeester Jan van Zanen maakte de fraudezaak onlangs bekend in een brief aan de Raad. De ex-medewerker vocht het besluit aan, dacht er waarschijnlijk nog een slaatje uit te kunnen slaan en eiste gewoon even een vertrekvergoeding van ongeveer een half miljoen euro. Daar kan hij echter naar fluiten; de rechter oordeelde dat het ontslag terecht is. Er vindt inmiddels ook een strafrechtelijk onderzoek plaats.

Gemeente opnieuw in verlegenheid
Wethouder Saskia Bruines meldde dat het fraudeprobleem ‘niet structureel’ is binnen Den Haag. Maar daar wordt door verschillende raadsleden aan getwijfeld. ‘Zit het probleem niet veel dieper in de Haagse gemeentelijke organisatie en werkt de fraudeur misschien wel samen met een aantal handlangers’, vraagt men zich af. De gemeente is niet blij met deze zaak; zij voelt zich in verlegenheid gebracht ook al omdat er eind 2019 een strafrechtelijk onderzoek plaatsvond naar aanleiding van corruptie door twee wethouders (locoburgemeester en zijn partijgenoot) voor het ‘onder meer tegen betaling regelen van vergunningen’. Die onderzoeken zijn nog niet afgerond.

 

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

24 mei 2022

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

Beheerders gezocht banner

Greenchoice

Mediamarkt

Advertentie