070 Den Haag Politiek & Maatschappij - Haagse automobilisten die elektrisch rijden, hebben te maken met relatief gunstige omstandigheden binnen de gemeente. Inwoners die met hun elektrische auto aangewezen zijn op publieke laadpunten, hebben relatief veel opties en mogen rekenen om een laadpaal dichtbij huis.

Hagenaren moeten wel rekening houden met een doorloopperiode van ruim 6 maanden. Aldus onderzoek van energiebedrijf Vattenfall.

Situatie laadpunten in Den Haag

Publieke laadpalen zijn bedoeld voor mensen die hun elektrische auto niet op hun privéterrein kunnen opladen, bijvoorbeeld wanneer zij geen garage of eigen oprit hebben.
Den Haag is één van de 282 gemeenten die via de gemeentelijke websitemogelijkheden biedt om een laadpaal aan te vragen. Per 122 Haagse huishoudens is er gemiddeld 1 publiek regulier laadpunt. Dit gemiddelde is fors lager (en daarmee gunstiger) dan landelijk gemiddeld, waar 838 huishoudens het met 1 laadpunt moeten doen. Van alle gemeenten staat Den Haag op de achtste plek als gemeente met de hoogste laadpaal-dichtheid.

Maximale loopafstand tot een laadpaal

De gemeente Den Haag streeft er (zoals vele gemeenten) naar dat men op een redelijke afstand van een laadpaal kan wonen en werken. De gemiddelde “maximale loopafstand” naar een laadpaal in Den haag; is volgens de gemeente 200 meter. Landelijk is de afstand een stuk groter: 262 meter.

Ruim 6 maanden tijd tussen aanvraag en realisatie

Automobilisten die in Den Haag een openbare laadpaal aanvragen, moeten volgens de gemeentelijke website rekening houden met gemiddeld 26 weken doorlooptijd. Landelijk is de periode tussen aanvraag en realisatie bijna 2 maanden korter (18,4 weken). Hagenaren moeten dus relatief lang wachten op de plaatsing van de laadpaal.
De doorlooptijd kan in andere regio’s in Nederland oplopen tot wel 9 maanden (Bergen N.H., Uitgeest, Castricum, Heiloo en Gooise Meren). De kortste doorlooptijd is 12 weken en is onder andere van kracht in de gemeenten Den Helder, Wageningen en Loon op Zand.

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

13 augustus 2022

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

Beheerders gezocht banner

Greenchoice

Mediamarkt

Advertentie