070DenHaag Maatschappij - Van 4 tot 10 november vindt de veertiende editie van de nationale Week van Respect plaats, een initiatief van de Respect Education Foundation. De stichting is in 2006 opgericht door o.a. Rabbijn Awraham Soetendorp als antwoord op de toenemende spanningen in de samenleving na de moord op Theo van Gogh.

De officiële opening van de Week van Respect 2019 vindt op 4 november plaats in Madurodam en is het startschot van honderden activiteiten in het land. Op deze opening gaan maatschappelijk betrokkenen en jongeren tussen de 10 en 20 jaar samen in dialoog over respect voor jezelf, elkaar en de omgeving waarin je leeft. Dit onder begeleiding van presentator Ajouad El Miloudi.

Persoonlijke verhalen
Tijdens de Week van Respect geven wijkagenten, BN'ers, Kamerleden, burgemeesters, wethouders, veteranen en topsporters gastlessen en clinics aan jongeren op scholen van alle onderwijsniveaus, op sportvelden en in buurthuizen. Dit doen zij door persoonlijke verhalen met jongeren te delen. Onderwerpen die aan bod komen zijn: sociale veiligheid, kritisch leren denken over sociale verhoudingen, participatie, identiteit en het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Oprichter en voorzitter Rabbijn Soetendorp: "Daar waar kinderen samenkomen gaan wij met elkaar op een onderscheidende manier in gesprek, om jongeren te raken en vooral om hen zélf te activeren. Dat we nu, samen met al onze partners, 1,5 miljoen kinderen kunnen bereiken is fantastisch."

Groot bereik in onderwijs
Aanvullend op de jaarlijkse Week van Respect biedt de Respect Education Foundation gedurende het hele jaar educatief lesmateriaal, training en projecten op maat aan scholen, maatschappelijke instanties en gemeenten aan. Dat aanbod betreft groepsdynamiek, cyberpesten, pittige gesprekken, identiteit, verkiezingen, duurzaamheid, 4 en 5 mei en diversiteit. De Respect Education Foundation heeft een groot bereik in het onderwijs, onder meer op Pabo-opleidingen en ondersteunt bij handelingsverlegenheid rondom discussies in de klas over bijvoorbeeld homofobie, antisemitisme en islamofobie.

Nationale alliantie
In december 2018 nam de Tweede Kamer een motie aan (motie Rog) om onder leiding van de Respect Education Foundation - inclusief haar Week van Respect - een nationale alliantie van aanbieders van educatief materiaal ter invulling van burgerschapsonderwijs aan te bieden. De exacte uitvoering van deze motie zal bij de aankomende begrotingsbehandeling OCW en SZW bekend worden.

Meer informatie
Locatie: Madurodam, George Maduroplein 1, 2584 RZ Den Haag.
Programma: 09.30 uur: Inloop, koffie
                      10.00 uur: Het persoonlijke verhaal - Ajouad El Miloudi, burgemeester van Madurodam
                      10.15 uur: Welkom - Awraham Soetendorp
                      10.30 uur: Open dialoog met jongeren uit basis-, voortgezet-, ISK-onderwijs en MBO
                      11.15 uur: Toekomstambitie - Respect Education Foundation
                      11.20 uur: Officiële opening
                      11.30 uur: Hapje en drankje

Over Respect Education Foundation
Respect Education Foundation (REF) et zich in voor een sociaal veilige samenleving, waarin kinderen en jongeren zich thuisvoelen en waar zij actief aan deelnemen. REF ontwikkelt lesmateriaal en biedt trainingen voor leerkrachten, (ISK-)docenten, sportcoaches en jongerenwerkers om leef- en leeromgevingen te realiseren waar kinderen/jongeren zich sociaal-emotioneel goed kunnen ontwikkelen. Ook realiseert REF projecten op maat rond het thema Respectvol Samenleven. Naast de werkzaamheden die REF in Nederland verricht, is REF ook internationaal actief.​

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

07 juli 2022

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

Beheerders gezocht banner

Greenchoice

Mediamarkt

Advertentie