over internationale vrede en veiligheid op 15 december in Theater aan het Spui

070 Den Haag Politiek - Nederland heeft een jaar lang in de VN-Veiligheidsraad gezeten. Hoe hebben we het ervan af gebracht? En wat zijn de belangrijkste issues op het wereldtoneel? Op zaterdag 15 december krijgt men hier antwoord op tijdens de Nacht van het Conflict in Theater aan het Spui in Den Haag. Kritische denkers, politici, kunstenaars en ervaringsdeskundigen duiken in de complexe wereld van conflicthantering en internationale veiligheid. Het wordt een inhoudelijke en creatieve avond met theater, lezingen, speeddates, muziek én pittige discussies met onder meer Minister Kaag, VN-vertegenwoordiger Karel van Oosterom, journalist Pieter Waterdrinker, vredesmaker Victor Ochen en bioloog Frans de Waal. Het evenement wordt georganiseerd door Humanity House in samenwerking met Instituut Clingendael, het Nationale Theater en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Nacht van het Conflict biedt een gevarieerd programma waaronder:

Een interview met Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en  Ontwikkelingssamenwerking. VN-vrouwenvertegenwoordiger en journaliste Clarice  Gargard interviewt de minister over de belangrijkste gebeurtenissen van het  afgelopen jaar en hoe Nederland conflictpreventie op de agenda van de VN- Veiligheidsraad heeft gezet.

Een interview met Karel van Oosterom. Het afgelopen jaar vertegenwoordigde  Van Oosterom Nederland in de VN-Veiligheidsraad. De rapper en columnist Massih  Hutak bevraagt hem hierover. Wat waren de belangrijkste momenten in het  afgelopen jaar? Waar heeft Nederland een verschil kunnen maken? En wat heeft  hij geleerd over het werken aan vrede op het allerhoogste niveau?

Een keynote van Victor Ochen. Oprichter en directeur van het African Youth  Initiative. Hij is de jongste Afrikaan die genomineerd is voor de Nobelprijs voor de  Vrede vanwege zijn strijd voor mensenrechten. Hij vertelt over zijn persoonlijke  leven en deelt zijn ervaringen in het werken aan vrede op het Afrikaanse continent.

Ontdek het prachtige Portugal 

Een debat over De Terugkeer van de Koude Oorlog waarin de journalisten  Pieter Waterdrinker, Michel Kerres en Eelco Bosch van Rosenthal de huidige relatie  tussen de Verenigde Staten en Rusland analyseren en de invloed ervan op de  vrede en veiligheid in de wereld.

Onderhandelingssimulatie van Instituut Clingendael. Het instituut traint  jaarlijkse honderden mensen wereldwijd in conflictonderhandelingen. Van VN- diplomaten tot opposities, van militaire commandanten tot medewerkers van  humanitaire organisaties. Het publiek wordt uitgenodigd om mee te doen aan deze  simulatie.

De prijswinnende interactieve theatervoorstelling The Automated Sniper, waarin  twee performers worden beschoten met een automatisch wapen, door het publiek  én op afstand vanuit het Midden- Oosten. Zo ervaart het publiek de gevolgen van  moderne digitale oorlogsvoering.

Een mini-college van bioloog Frans de Waal over de vraag die de mens al  jarenlang bezighoudt: zijn wij van nature vreedzaam of gewelddadig? En is een  instituut als de Veiligheidsraad de manier om ons primaire gedrag te coördineren?  

Speeddates met deskundigen en experts van (inter)nationale denktanks, ngo’s en  de overheid zoals Monika Sie Dhian Ho, directeur van Instituut Clingendael en  Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib.

Praktische informatie ‘Nacht van het Conflict’

Datum: zaterdag 15 december van 19.30 uur tot 01.00 uur bij Theater aan het   Spui, Den Haag.
Kaartverkoop (15 euro) en meer informatie via de site van Humanity House.

Volgende keer wéér 

Over de ‘Alternatieve Veiligheidsraad’

Nederland heeft in 2018 een jaar lang een zetel in de VN-Veiligheidsraad. Aanleiding voor museum Humanity House, Het Nationale Theater, Vrij Nederland en Instituut Clingendael om een ‘Alternatieve Veiligheidsraad’ bijeen te brengen in vier podiumprogramma’s waarmee op een laagdrempelige manier maatschappelijke thema’s worden aangekaart. Kunstenaars, economen, filosofen, journalisten en onderzoekers bekleden een zetel in de Alternatieve Raad en bespreken internationale vraagstukken vanuit hun eigen discipline. Het Nationale Theater zorgt voor een bijdrage die het publiek een frisse kijk geeft op de politieke onderwerpen. Het jaar wordt afgesloten met de ‘Nacht van het Conflict’ op 15 december.

www.humanityhouse.org

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

07 juli 2022

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

Beheerders gezocht banner

Greenchoice

Mediamarkt

Advertentie