070 Den Haag Politiek & Maatschappij - Op Grondwetdag wordt gevierd dat we een Grondwet hebben. Dit jaar op twee dagen: vrijdag 23 en zaterdag 24 maart. Op Grondwetdag kunnen bezoekers met ProDemos het Haagse Grondwetpad lopen onder leiding van prominenten uit de wereld van democratie en rechtsstaat, zoals burgemeester Pauline Krikke, vicepresident van de Raad van State Piet Hein Donner en oud-voorzitter van de Tweede Kamer Wim Deetman. 

Loop gratis het Haagse Grondwetpad met prominenten

Den Haag is het hart van onze democratische rechtsstaat. Minder bekend is dat de Grondwet een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van veel plekken in Den Haag. Wat heeft bijvoorbeeld de Gevangenpoort te maken met de scheiding der machten? Wat is de achtergrond van het Binnenhof? Waar staat de Grondwetbank? 

Op Grondwetdag neemt ProDemos bezoekers graag mee over het Grondwetpad met bijzondere gidsen: 

Vrijdag 23 maart: 
11:00 uur - Ewout Irrgang, lid van de Raad van State 
12:15 uur - Piet Hein Donner, vicepresident van de Raad van State (volgeboekt) 
14:30 uur - Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag 

Zaterdag 24 maart: 
11:00 uur - Wim van de Camp, lid van het Europees Parlement (CDA) 
12:15 uur - Theo Groeneveld, raadsheer bij de Hoge Raad 
13:30 uur - Wim Deetman, voormalig lid van de Raad van State, oud-burgemeester van Den Haag en oud-voorzitter van de Tweede Kamer 

 

Deelname aan de wandelingen is gratis. De wandelingen duren ongeveer 75 minuten. Aanmelden voor de wandelingen kan via www.grondwetdag.nl

Exclusieve bezichtiging Paleis Kneuterdijk 

Speciaal voor Grondwetdag opent de Raad van State zijn deuren voor bezoekers. Deelnemers aan de rondleidingen op vrijdagmiddag krijgen een exclusief kijkje in Paleis Kneuterdijk, ooit het paleis van Koning Willem II en Anna Paulowna en nu in gebruik door de Raad van State. Deze bezichtiging vindt plaats aansluitend aan de rondleidingen op vrijdag en is niet los te boeken. 

Over Grondwetdag 

De Grondwetdag wordt georganiseerd door ProDemos, de Raad van State, de gemeente Den Haag, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het Montesquieu Instituut en Tilburg University (leerstoel v-fonds). Het doel van de Grondwetdag is om jaarlijks aandacht te besteden aan constitutionele vraagstukken. Elk jaar staat een ander Hoog College van Staat centraal. Dit jaar is dat de Raad van State.

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

11 juli 2020

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

Greenchoice

Mediamarkt

Advertentie