070Den Haag Maatschappij/Duurzaamheid - Afgelopen zaterdag droeg JCI ‘s-Gravenhage opnieuw een steentje bij tijdens de World Cleanup Day. Gedurende de middag staken ruim 35 JCI-leden en andere vrijwilligers, waaronder een grote delegatie van Rukun Budi Atama, de handen uit de mouwen en hebben de binnenstad van Den Haag een beetje schoner gemaakt. Deze actie is onderdeel van het wereldwijde initiatief, waarbij op 21 september in ruim 160 landen bedrijven, scholen, sportverenigingen, organisaties en partijen zoals JCI aan de slag gingen om zoveel mogelijk zwerfvuil op te ruimen.

Peuken, peuken en nog eens peuken!
De dag was een groot succes. Een zeer diverse groep, met mensen van verschillende leeftijden en achtergronden ging samen aan de slag om de stad zwerfaval vrij te maken. “In groepjes trokken we door het centrum. En raapten al het afval op dat we tegenkwamen. Dat was een stuk meer dan ik in eerste instantie had verwacht. Wat vooral opvalt is dat er overal sigarettenpeuken liggen.” Aldus Lotte Nijkamp, lid van JCI ’s-Gravenhage en deelnemer aan deze actie.
“Naast dat we Den Haag een beetje schoner hebben gemaakt, waren we ook behoorlijk zichtbaar. Hiermee hebben we hopelijk ook voor bewustwording bij het winkelend publiek en de toeristen gezorgd. Af en toe kregen we een ‘thumbs up’ of raapte iemand anders ook wat afval op en kwam dat bij ons brengen. Erg leuk om te zien dat de actie zo wordt gewaardeerd en dat we zo op een hele concrete manier een bijdrage kunnen leveren aan het afval probleem”.

Groene golf van schoonmaakacties
World Cleanup Day is een wereldwijd initiatief waarbij er een groene golf van opruimacties over de wereld trekt. Dit jaar kwamen er op 21 september vrijwilligers in 160 landen samen om de wereld van afval te ontdoen. In Nederland wordt World Cleanup Day door de Plastic Soup Foundation georganiseerd. JCI Nederland heeft zich enkele jaren geleden aan dit initiatief verbonden. Ook dit jaar werden er in meerdere steden door JCI opruimacties georganiseerd. De actie in Den Haag is er hier één van.

Berish Desa
World Cleanup Day Den Haag is georganiseerd door de leden van JCI ’s-Gravenhage. Onder de deelnemers bevond zich een grote delegatie van Stichting Rukun Budi Utama, een stichting die de belangen van Nederlanders met een Surinaamse of Javaanse achtergrond in Den Haag behartigt. Zij sloten zich aan bij World Cleanup Day als onderdeel van de Indonesische traditie Berish Desa. Deze traditie bestaat uit drie onderdelen: samen je huis en de straat schoonmaken, een rituele gezamenlijke maaltijd en een wajangvoorstelling.
 
Over JCI ‘s-Gravenhage
JCI ’s-Gravenhage is een enthousiaste groep ondernemende mensen (tot en met 40 jaar) die met beide benen in de maatschappij staan. We motiveren, prikkelen en enthousiasmeren elkaar om onszelf en onze omgeving beter te maken. Samen organiseren we met veel plezier, verrassende projecten met een positieve impact voor Den Haag. Wij zijn onderdeel van het wereldwijde netwerk van Junior Chamber International (JCI) en één van de lokale verenigingen, die wij Kamers noemen, van JCI Nederland.

Economie & Duurzaamheid

Economie & Duurzaamheid

13 augustus 2022

Categorie Economie & Duurzaamheid op NLMagazine

Beheerders gezocht banner

Coolblue

One.com

Advertentie