070 Rijswijk Duurzaamheid - Op zaterdag 23 maart namen 30 inwoners uit de Leliestraat en de Frederik Hendrikstraat in Oud Rijswijk de schop ter hand om 18 geveltuinen aan te leggen en te beplanten. De aftrap van de campagne ‘Kleur je straat’ wordt verzorgd door wethouder Marloes Borsboom-Turabaz. Zij deed dit door in de Lelielaan het eerste stukje groen voor de deur aan te leggen.

“Het idee achter ‘Kleur je straat’ is om samen met buurtbewoners in actie te komen en de eigen straat of buurt groener te maken met geveltuinen en bloeiende boomspiegels. Niet alleen helpt het tegen wateroverlast; het biedt ook een fijnere leefomgeving voor vogels, insecten en mensen.”, aldus Marloes Borsboom.

 

De geveltuinen in de Leliestraat en de Frederik Hendrikstraat zijn een voorbeeld van hoe in een oude, stenige stadsbuurt met smalle straten, extra groen kan worden toegevoegd. Maar ook in andere Rijswijkse buurten en wijken is gevelgroen mogelijk. Bij een initiatief voor vijf of meer geveltuinen in een straat kunnen bewoners meedoen aan ‘Kleur je straat’. De Groene Karavaan van Platform Groen in Rijswijk komt dan met een bakfiets vol kleurige biologische bij- en vlinderplanten langs. De coördinator Operatie Steenbreek helpt vervolgens bij de plantenkeuze. Daarnaast worden bewoners geholpen bij de aanleg van de geveltuin en voert de gemeente het zand af.

Op verzoek van bewoners kan er ook voor de kinderen een natuuractiviteit worden georganiseerd. Zo gaan in de Leliestraat en Frederik Hendrikstraat 17 kinderen een vogelhuisje maken onder begeleiding van Timmerclub Rijswijk.

Steenbreek

De gemeente probeert zoveel mogelijk te voorkomen dat er bij heftige regenval water in een woning of bedrijf komt. Daarom koppelt zij bij vervanging van het rioolsysteem het regenwater van de riolering af. Het regenwater wordt dan op de watergangen geloosd. Als inwoner van Rijswijk kunt u ook zelf een steentje bijdragen door de stenen uit de tuin te halen en te vervangen door planten. Het regenwater kan dan in de bodem zakken. Met Operatie Steenbreek worden inwoners gestimuleerd om hun tuin te vergroenen.

De campagne ‘Kleur je Straat’ wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Rijswijk en het Hoogheemraadschap van Delfland. Voor meer informatie –ook over de Operatie Steenbreek- kunt u terecht bij Wendy Bakker: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (link stuurt een e-mail) .

Economie & Duurzaamheid

Economie & Duurzaamheid

27 oktober 2020

Categorie Economie & Duurzaamheid op NLMagazine

Coolblue

One.com

Advertentie