070 Den Haag Kunst, Cultuur, Muziek - Op vrijdag 8 en zaterdag 9 oktober, 20.00 uur komt een lang gekoesterde droom van Tijl Beckand uit. In de nieuwe Haagse concertzaal Amare dirigeert hij dan de befaamde Negende symfonie van Beethoven.

Op 7 mei 1824 ging in Wenen een kolossaal werk in première: de Negende symfonie van Ludwig van Beethoven. Alle Menschen werden Brüder! Een werk dat de loop van de muziekgeschiedenis radicaal veranderde, een werk dat iedereen kan meefluiten, een werk dat verbindt, een werk dat blijft intrigeren, inspireren en een onuitputtelijk bron van hoop op verbroedering is. Een kleine tweehonderd jaar later hoorde de veertienjarige Hagenees Tijl Beckand een stukje in een trailer van een Hollywoodfilm. Vanaf dat moment is de Negende in zijn DNA blijven zitten en droomde hij ervan ooit dit meesterwerk te mogen dirigeren.

Helaas kon in 2020 Beethovens 250ste verjaardag niet groots gevierd kon worden. En Tijl moest zijn levenslange droom opnieuw een jaar uitstellen. Maar op 8 en 9 oktober gaat hij in Amare alsnog de uitdaging aan. Zonder enige muziekopleiding is dat alsof je het kanaal wil overzwemmen zonder armen en benen. En toch gaat hij het proberen, met het Residentie Orkest. Een bijna onmogelijke taak want Tijl kan geen noot lezen. Maar het gaat lukken! Al tweeënhalf jaar wordt hij hiervoor gecoacht door dirigent Jules van Hessen. En het wordt uniek! Je moet erbij zijn. De Negende van Beethoven door Tijl, misschien wel de meest unieke viering van het verlengde Beethovenjaar.

De Negende van Tijl
Dirigent en presentator: Tijl Beckand. Met Residentie Orkest Den Haag, Toonkunstkoor Amsterdam, sopraan Jeannette van Schaik, mezzosopraan Maria Fiselier, tenor Linard Vrielink, bariton Frans Fiselier en koordirigent Boudewijn Jansen. Dirigeercoach: Jules van Hessen.

Deze productie is een initiatief van Night of Comedy en Stichting Buiten.Gewoon.Klassiek, in samenwerking met AVROTROS, MoonDocs en LUSTR. Het concert op vrijdag 8 oktober wordt opgenomen door AVROTROS als onderdeel van de zevendelige serie Tijl en de Negende van Beethoven, die vanaf 19 december,19.25 uur wordt uitgezonden op NPO 2.

Meer informatie
Tickets (€ 34 en €29) voor de concerten op 8 en 9 oktober, 20.00 uur zijn te koop via www.amare.nl

Cultuur & Uitgaan

Cultuur Uitgaan Media

03 december 2021

Categorieën Cultuur & Uitgaan en Entertainment Media op NLMagazine

Beheerders gezocht banner

D Reizen

Center Parcs

Advertentie