25 september – 14 november museum Beelden aan Zee - 070 Den Haag Kunst & Cultuur - De stervorm is het centrale onderwerp van een nieuwe tentoonstelling van Maura Biava in museum Beelden aan Zee. Tijdens een werkperiode op Curaçao heeft de kunstenaar onderzoek gedaan naar de natuur op het eiland hetgeen haar leidde naar de stervorm die haar vervolgens inspireerde tot een serie nieuwe werken.

De in Amsterdam woonachtige Italiaanse kunstenares Maura Biava (Reggio Emilia, 1970) is altijd gefascineerd geweest door de verborgen natuurwetten. De constatering dat bepaalde vormen zich vaak herhalen in de natuur, denk bijvoorbeeld aan de regelmaat van een sneeuwvlok of aan de roosjes van broccoli, heeft de kunstenares ertoe gebracht het wiskundig onderzoek van de natuur in haar artistieke praktijk te verdiepen.

Star #03, 2021, artist prouve 

Elke regelmatige vorm in de natuur is volgens Maura Biava terug te voeren op drie principes: grondstof, een wiskundige formule en de energie die nodig is om het te maken. Biava werkt volgens deze principes: de handeling van haar handen aan het werk geven de nodige energie,

een wiskundige formule bepaalt de vorm en het materiaal van het kunstwerk is grondstof. Een werkwijze die niet voortkomt uit de wens om de natuur te imiteren, maar ermee te versmelten en er een integraal onderdeel van te worden. De zoektocht naar de codes die de natuur bepalen, heeft de kunstenares geleid tot het ontwikkelen van een interdisciplinaire artistieke praktijk, waarin performances, foto's, video installaties en sculptuur met elkaar verweven zijn.

In museum Beelden aan Zee toont Biava werk dat gedurende de laatste paar jaar is ontstaan. De tentoonstelling bestaat uit beelden, foto’s en een installatie. Op de foto’s is de kunstenaar te zien, althans, haar handen, die een vorm uit klei boetseren. De beelden zijn cactussen, waarvan de grondvorm een ster is. De installatie bevat talrijke kleine objecten in keramiek en porselein, telkens eveneens naar de stervorm verwijzend. 
Maura Biava studeerde aan de Accademia di Brera in Milaan, en aan de Rijksakademie in Amsterdam, waarna ze in Amsterdam is blijven wonen en werken. Ze doceert aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze nam deel aan talrijke tentoonstellingen in binnen en buitenland, waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam, Centraal Museum Utrecht en De Appel, Amsterdam. Werk van Maura Biava wordt verzameld door musea en particulieren in Nederland, Italië en overal in Europa.