Martin Luther King Lezing 2020 - 070 Den Haag Kunst & Cultuur - Op 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten, om 19.30 uur, vindt de jaarlijkse Martin Luther King Lezing plaats. Vanwege corona online, live vanuit Beeld & Geluid in Den Haag. Het thema is “We cannot walk alone”, een citaat uit de beroemde ‘I have a dream’ speech van Martin Luther King in 1963.

Keynote speaker dit jaar is Dr. Wes Bellamy, een academicus én activist die viceburgemeester was van Charlottesville USA  tijdens de Unite the Right Rally van 2017. Hij deelt het podium met spoken word artiest en winnaar van de Zuid-Holland Cultuurprijs Elten Kiene en de drie winnaars van de Martin Luther King Spoken Word wedstrijd 2020. De lezing, Q&A en optredens zijn voor iedereen gratis online te bezoeken. Wat is er nodig om als individu, community en samenleving racisme en ongelijkheid te veranderen? Hoe overwin je samen polarisatie en ongemakkelijkheid? Durf je hierbij ook kritisch naar jezelf te kijken en je fouten toe te geven? We cannot walk alone…


Dr. Wes Bellamy
‘We moeten ons ervan bewust zijn dat deze discussies zo lastig en gepolariseerd zijn dat het tijd nodig heeft om mensen te laten inzien waarom we hierom vragen,’ (Dr. Wes Bellamy)
Dr. Bellamy begon zijn politieke carrière in Charlottesville als jongste gekozen lokale politicus. Tijdens zijn ambtsperiode ging hij gevoelige onderwerpen niet uit de weg. Zijn oproep om standbeelden die herinneren aan personen die in het verleden rassendiscriminatie en slavernij verheerlijkten te verwijderen stuitte op verzet vanuit zowel rechtse suprematisten als de zwarte gemeenschap . Toch zette hij door. In deze periode leerde hij om “geduldig te zijn met mensen, maar ongeduldig als het gaat om vooruitgang.” Inmiddels is hij medeoprichter van Our Black Party, om ervoor te zorgen dat “zwarte mensen zelf eigenaar kunnen zijn van onze politiek en onze gemeenschappen.” Lees meer in het interview en bekijk de teaser van de lezing hier.


Elten Kiene
Elten Kiene treedt live op tijdens het event en hij is het hoofd van de Martin Luther King Spoken Word wedstrijd jury. Hij is spoken word-artiest, presentator en workshopdocent. Hij is oprichter van SPRAZZ en medeoprichter van het Platform Woorden Worden Zinnen. Hij trad op in tal van landen over de hele wereld en ontving deze week de Zuid-Hollandse Cultuurprijs van de Prins Bernhard Cultuurstichting, erkend voor zijn vermogen om een breed publiek te betrekken bij literaire programma's en zijn waardevolle steun voor jonge poëziekunstenaars. 
“Gun jezelf en daarmee de wereld. Schrijf voor jezelf en daarmee voor de wereld. Spreek voor jezelf en daarmee voor de wereld. Alleen samen komen we verder.”


Maria Toko
Maria Toko is de moderator van de Martin Luther King Lezing 2020. Ze is naast haar studie European Studies aan de Haagse Hogeschool moderator en performer en  voorzitter van studentenvereniging Tribez, die studenten met Afrikaanse voorouders wil empoweren en kennis over het Afrikaanse continent en haar diaspora wil delen door middel van serieuze en gezellige activiteiten.
“Het is tijd om te bewegen. Martin Luther King Jr. heeft altijd woorden kunnen vinden om het belang van de strijd tegen raciale ongelijkheid te communiceren. Het is tijd dat onze generatie hetzelfde doet. Ik geloof dat deze generatie genoeg energie, inspiratie en kracht heeft om grote veranderingen teweeg te brengen, nodige veranderingen. Sta in je kracht om jouw verhaal te vertellen.”


Meer weten 
Programma (19.30 – 20.30)
Lezing door keynote speaker Dr. Wes Bellamy (Charlottesville, USA)
Q&A met o.a. studenten, Kathleen Ferrier (voormalig politicus en voorzitter van de MLK Lezing stichting), Don Ceder (advocaat, politicus en voormalige spreker van de MLK lezing) en publiek in de chat. Onder leiding van Maria Toko.
Optreden door spoken word artiest Elten Kiene
Optredens drie winnaars van de MLK Spoken Word wedstrijd 2020

“We cannot walk alone”
“”And as we walk, we must make the pledge that we shall always march ahead.

We cannot turn back.[…] 
With [our] faith, we will be able to hew out of the mountain of despair a stone of hope. With this faith, we will be able to transform the jangling discords of our nation into a beautiful symphony of brotherhood. With this faith, we will be able to work together, to pray together, to struggle together, to go to jail together, to stand up for freedom together, knowing that we will be free one day.” (Martin Luther King Jr., ‘I have a dream’, Speech voor het Lincoln Memorial in Washington D.C. 28 augustus 1963)


De Martin Luther King Lezing
“Tell them about the dream!” Mahalia Jackson 
De jaarlijkse Martin Luther King lezing is een initiatief van de Martin Luther King Lezing Stichting en wordt uitgevoerd door de mensenrechtenorganisatie Justice and Peace in samenwerking met de Haagse Hogeschool, Vrije Universiteit Amsterdam en studentenvereniging Tribez. Voorgaande sprekers waren Paul Scheffer, Rev. Jesse Jackson, oud premier J-P Balkenende, Prof.dr. Mary King, rev. Mpho Tutu, Lodewijk Asscher, Nasrdin Dchar, Jorgen Raymann,  Don Ceder, Giovanca,  Jerry King Luther Afriyie en Samira Rafaela. (Lees meer)


Aanmelden kan via https://www.crowdcast.io/e/martin-luther-king/register of via de website van Justice and Peace: https://justiceandpeace.nl/evenementen/mlk-2020/

 

Cultuur & Uitgaan

Cultuur Uitgaan Media

24 mei 2022

Categorieën Cultuur & Uitgaan en Entertainment Media op NLMagazine

Beheerders gezocht banner

D Reizen

Center Parcs

Advertentie