070 Den Haag Kunst & Cultuur - Zijn deze kunstwerken je wel eens opgevallen in het straatbeeld? Het beeldhouwwerk Moderne Stad van André Volten aan de Bezuidenhoutseweg, Chapeau van Auke de Vries in de Paleistuin, het Thorbeckemonument van Thom Puckey op het Tournooiveld, De Speler van Folkert de Jong op het Koningsplein en Per Adriano van Igor Mitoraj op het Muzenplein. Het zijn slechts vijf van de 400 beelden die in Den Haag in de openbare ruimte staan.

Museum Beelden aan Zee selecteerde deze vijf kunstwerken, maakte er een ansichtkaart met gedicht en illustratie van en bezorgt deze op maandag 7 december huis-aan-huis bij bewoners van de Haagse wijken Bezuidenhout, Centrum en Zeeheldenkwartier. 

Lokaal en coronaproof kunstkijken
Museum Beelden aan Zee is gespecialiseerd in moderne beeldhouwkunst en verkeert in de unieke positie dat veel van de kunstenaars van beelden in de stad zich ook in de collectie bevinden. Met de actie wil het museum de aandacht vestigen op beeldhouwkunst als een kunstvorm die niet ver weg onaanraakbaar en onbegrijpelijk op een sokkel staat, maar juist dichtbij is in de eigen leefomgeving. Beelden aan Zee wil mensen aanmoedigen om bij de beelden in de stad stil te staan, zich erin te verdiepen en mensen te prikkelen om een bezoek te brengen aan het museum voor nog meer kunstwerken. 

Ode aan het beeld
De vijf beelden die Beelden aan Zee selecteerde zijn prominente kunstwerken op drukbezochte plekken in de stad. Van alle vijf de kunstenaars bevinden zich beelden in de collectie van het museum. Voor de ansichtkaarten illustreerde Yara Francken de vijf beelden en schrijver Anna Büdgen maakte de ode af door middel van vijf gedichten. Ook is de kaart voorzien van uitleg: wie maakte het beeld? Waar staat het voor en wie plaatste het? Beide zijden van de kaart zijn bedrukt met een QR-code die leidt naar de website www.beeldenaanzee.nl/ode voor meer informatie over de beelden. Hier zijn ook de illustratie te downloaden als kleurplaat. 

Locatie 
Museum Beelden aan Zee, Harteveltstraat 1, 2586 EL Den Haag 
 

Cultuur & Uitgaan

Cultuur Uitgaan Media

17 januari 2021

Categorieën Cultuur & Uitgaan en Entertainment Media op NLMagazine

D Reizen

Center Parcs

Advertentie