070 Den Haag/Scheveningen Kunst & Cultuur - Glitter en glamour op kunstzinnig niveau: vanaf 28 november toont museum Beelden aan Zee werk van kunstenaar en emeritus hoogleraar moderne kunst Carel Blotkamp (1945). Het materiaal waaruit Blotkamps werk is opgebouwd is nogal opvallend: kleurige pailletten.

Lichtvoetige ernst
In het kabinet van Beelden aan Zee toont hij zowel ouder als meer recent werk dat gerelateerd is aan betekenisvolle sculpturen uit de kunstgeschiedenis. Zijn nogal ongebruikelijke materiaalkeuze die we doorgaans associëren met het kitscherig versieren van kleding of accessoires wordt dan ook wel omschreven als ‘lichtvoetige ernst’. Hij plakt ze vaak over een bestaande afbeelding zoals een ansichtkaart, poster of tentoonstellingsaffiche waarvan hij de voorstelling heel precies volgt of waarin hij slechts enkele accenten aanbrengt. Zo ontstaat een stralende en flonkerende ‘Las Vegas’ versie van het nog steeds herkenbare origineel. Naast zijn paillettewerken zijn ook enkele sculpturen van Blotkamps hand te zien.

Blotkamp zet de kleine plastic lovertjes in om kunstwerken van door hem bewonderde kunstenaars zoals Mondriaan, Barnett Newman, Dan Flavin en Giacometti van visueel commentaar te voorzien. Hij stelt daarbij onder meer status en reputatie van zowel de kunstenaar als het kunstwerk ter discussie, daarbij gebruikmakend van zijn uitgebreide kennis van de kunstgeschiedenis. Blotkamp legt met pailletten het accent ergens anders in de voorstelling, hij kan het daarmee ontheiligen, maakt het kitscherig, in tegenstelling tot het verheven beeld dat vaak bij wereldberoemde kunstwerken bestaat. Met dezelfde techniek maakt hij ook tekstwerken, al dan niet gebaseerd op uitspraken van kunstenaars, die hij uitlicht of juist laat opgaan in de achtergrond zodat een abstract patroon ontstaat.


Carel Blotkamp

Carel Blotkamp is vooral bekend als kunstcriticus en emeritus hoogleraar moderne kunst aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, maar hij is sinds de jaren zestig ook actief als beeldend kunstenaar. Hij is nog altijd bijzonder actief: behalve met het maken van eigen werk, het schrijven van boeken en artikelen houdt hij zich ook bezig met het inrichten van tentoonstellingen. Zo cureerde hij vorig jaar nog in museum Beelden aan Zee
de overzichtstentoonstelling Carel Visser: Genesis.


Meer informatieCarel Blotkamp - Over Sculptuur – On Sculpture

Data: 28 november 2020* – 28 februari 2021
Locatie : Museum Beelden aan Zee, Harteveldstraat 1, 2586 EL  Den Haag
Telefoon: 070-3585857

De tentoonstelling opent op 28 november 2020, tenzij het kabinet besluit om de sluiting van musea i.v.m. coronabeleid te laten verlengen. In dat geval is de tentoonstelling te zien vanaf het moment van heropening van museum Beelden aan Zee tot en met 28 februari 2021.

Cultuur & Uitgaan

Cultuur Uitgaan Media

17 april 2021

Categorieën Cultuur & Uitgaan en Entertainment Media op NLMagazine

D Reizen

Center Parcs

Advertentie