Live online te volgen van 16:00 uur - 16:30 uur.

 

070 Den Haag Kunst & Cultuur - Op donderdag 17 september opent wethouder Robert van Asten het Mediamuseum Beeld en Geluid Den Haag. Het wordt een flitsende, feestelijke opening die live online te volgen is van 16:00 uur - 16:30 uur.


Krachtenspel journalistiek, macht en maatschappij
Sinds vorig jaar juli heeft het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid ook een vestiging in Den Haag. De nieuwe vaste tentoonstelling is de kern van het mediamuseum. Het gaat over het krachtenspel tussen journalistiek, macht en maatschappij. Burgers, politici, journalisten en mediabedrijven zijn in hun verschillende rollen te zien op nationaal, internationaal en lokaal Haags niveau. Bezoekers ervaren welke keuzes in (nieuws) media gemaakt worden. In het compacte mediamuseum wordt de bezoeker op een speelse manier wegwijs gemaakt, aan het lachen én aan het twijfelen gebracht. Het museum is voor bezoekers van 12 tot 100 jaar en er is een speciale kinderroute voor 8- tot 12-jarigen.


Kwaliteitsjournalistiek

Robert van Asten, wethouder Cultuur en Media: “Als internationale stad van Vrede en Recht ondersteunen wij de vrije journalistiek overal in de wereld. Dit Instituut zet zeer actuele thema’s zoals persvrijheid en vrije meningsuiting op de kaart. Kwaliteitsjournalistiek is cruciaal voor een goed werkende samenleving en Den Haag vormt het hart van onze parlementaire democratie. Er is dan ook geen betere plek denkbaar dan Den Haag voor dit museum.”


Het spel van macht in de media 

In een tijd waarin mediaconsumptie bijna gelijk staat aan ‘screen time’ is bewust gekozen om schermen een minder prominente plek te geven. Bezoekers worden aangemoedigd actief in het museum aan de slag te gaan en hierover met elkaar – of met zichzelf – te communiceren. Bij binnenkomst is de eerste vraag: “Hoe kijk jij naar het spel van macht in de media?” Bezoekers kiezen een antwoordkaart en sturen deze per buizenpost het pand in. Vervolgens kruipen ze in allerlei rollen: krantenkoppen maken als redacteur, een persconferentie als politicus, memes maken met #angrycat en de grens van de grap zoeken. Eén verdieping is geheel gewijd aan Den Haag. Hagenaars en Hagenezen komen aan het woord en te zien is hoe zij en hun stad in de media komen. Aan het einde van de tentoonstelling is de buizenpost gearriveerd. De grote vraag voor iedere bezoeker is dan: “Blijf je bij het antwoord dat je bij binnenkomst gaf … of ben je toch van mening veranderd?”

Tom De Smet, algemeen directeur: “Ik ben heel blij dat we nu echt opengaan voor publiek. De thema’s die we behandelen, zoals fake news, framing, activisme en burgerjournalistiek zijn enorm actueel. Het museum in Hilversum wordt vernieuwd en heropent medio 2022. Het is goed dat we deze onderwerpen nu in het Haagse museum kunnen behandelen. We doen dit in de tentoonstelling maar ook door spraakmakende en diverse publieksprogrammering. Juist in deze tijd kunnen we dat niet laten liggen.”


Over Beeld en Geluid Den Haag
Vorig jaar juli kwam Beeld en Geluid naar Den Haag om ook vanuit deze stad zijn expertise en mediacollecties actief uit te dragen. Het belang van vrije media voor onze democratie is het vertrekpunt voor al onze activiteiten. Met de opening van de nieuwe vaste tentoonstelling van Beeld en Geluid Den Haag wordt een belangrijke stap gezet in de vernieuwing van het instituut. Begin november 2020 wordt gestart met de vernieuwing van het museum in Hilversum om medio 2022 weer open te gaan met een state-of-the-art mediamuseum.

 

Cultuur & Uitgaan

Cultuur Uitgaan Media

17 april 2021

Categorieën Cultuur & Uitgaan en Entertainment Media op NLMagazine

D Reizen

Center Parcs

Advertentie