070Den Haag Cultuur - Op donderdag 29 augustus wordt het nieuwe beeld van Tirzo Martha, De dematerialisatie van de vijf geboden in de vijf zintuigen, onthuld in de binnenstad van Den Haag. Het is de meest recente aanwinst voor De Beeldengalerij, de jaarlijks veranderende buitencollectie van 40 beelden, samengesteld door Stroom Den Haag.

Hoe komen objecten als een barbecue, afrokammen en een pispot samen in de Haagse binnenstad
In het sculpturale werk van Tirzo Martha spelen alledaagse objecten de hoofdrol. Door de gebruikte objecten uit hun bestaande context te halen, nodigt de kunstenaar ons uit om de betekenis van de voorwerpen te herontdekken. Martha’s gebruik van objecten zoals een barbecue, afrokammen en een pispot zetten aan tot onuitgesproken associaties. Het werk De dematerialisatie van de vijf geboden in de vijf zintuigen is grotendeels in brons afgegoten met enkele componenten van beton en rubber. Doordat de objecten niet alleen qua functie maar ook qua materiaal veranderen worden hun waarde en existentie nogmaals onderstreept. 

Oevreprijs beeldhouwkunst
Tirzo Martha is dit jaar unaniem gekozen tot winnaar van de 11e Wilhelminaring - de oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwkunst. Hij wordt gehuldigd als kunstenaar die met behulp van zijn kunstwerken opkomt voor urgent politieke onderwerpen. Echter noteert hij zelf: “ik heb een streven en mijn werk heeft een streven, ze horen bij elkaar, maar komen niet altijd bij elkaar.” Zo staat ook De dematerialisatie van de vijf geboden in de vijf zintuigen open voor interpretatie en wijd uitlopende belevingen.

Voorafgaand aan de onthulling van ‘De dematerialisatie van de vijf geboden in de vijf zintuigen’, vindt er vanaf 16.00 uur een verdiepend programma plaats in het Filmhuis Den Haag, Spui 191. Rob Perrée, schrijver/curator, zal een korte lezing geven bij het werk van Tirzo Martha. Vervolgens gaat Adi Martis, kunsthistoricus, in gesprek met de kunstenaar. Na afloop van het programma in het Filmhuis treedt een Tambú groep op met Caribische percussie muziek. Om 18.00 uur wordt het beeld onthuld voor de ingang van het stadhuis, Spui 70, Den Haag.

Over Tirzo Martha
Tirzo Martha (Curaçao, 1965) woont en werkt in Curaçao en Nederland. Recente tentoonstellingen zijn: Tirzo Martha: No Excuses!, Museum Beelden Aan Zee, Den Haag (2017); Afrikaanse Bedienden Aan Het Haagse Hof, Haags Historisch Museum, Den Haag (2017); All You can Art II, Kunsthal, Rotterdam (2017) en in samenwerking met IFFR Black Rebels, V2, Rotterdam, (2017).

Cultuur & Uitgaan

Cultuur Uitgaan Media

19 februari 2020

Categorieën Cultuur & Uitgaan en Entertainment Media op NLMagazine

D Reizen

Center Parcs

Advertentie