Het verhaal van Marnix Rueb

Foto: Marnix Rueb & Haagse Harry

070 Den Haag Cultuur - Campingsmoking, matje in de nek, vloekend in het plat Haags, en toch zacht van aard. Dat is in het kort Haagse Harry, de even iconische als populaire stripheld uit Den Haag. Hij is tegengesteld aan zijn geestelijk vader, tekenaar Marnix Rueb. De documentaire ‘Kap Nâh!! vertelt het verhaal van de bedenker, wiens leven is getekend door een onwaarschijnlijk trauma uit zijn jeugd. De film brengt leven en werk van Marnix Rueb bij elkaar; soms vol humor, soms schrijnend.

De vrolijke en verlegen Rueb groeit op in het chique Benoordenhout als zoon van een kinderrechter. Zijn moeder overlijdt als hij nog jong is. Zijn vader komt in 1985 door een boek van schrijfster Yvonne Keuls in opspraak vanwege beschuldigingen van seksueel misbruik. Dierbare naasten vertellen over de impact die dat heeft gehad op het leven van Marnix. Hij heeft nog weinig contact met zijn vader en hij heeft geregeld last van depressies die diep geworteld zijn in zijn jeugd.

Rueb is helemaal gek van tekenen en maakt het gymnasium niet af; hij besluit illustrator te worden. Als hij later in de Haagse Schilderswijk komt te wonen raakt hij geïnspireerd door types in trainingspakken, met een matje in hun nek en met een ‘schitterend accent’ (Rueb zelf spreekt vlekkeloos ABN). En zo wordt Haagse Harry geboren, een werkloze Hagenees met een enorme buik, frequent bezoeker van gabberfeesten en ADO Den Haag die graag een blowtje mag roken. Vloekend in het plat Haags, maar ook met een bijna dichterlijke kant. Op geheel eigen wijze levert hij commentaar op actuele thema’s voor de ‘gewone’ burger. De strip dankt zijn populariteit, ook vèr buiten Den Haag, aan de humor en Haagse taal, die fonetisch is opgeschreven: je begrijpt het alleen als je het hardop leest.

De documentaire van regisseurs Bart Grimbergen en Roel Wijngaards-de Meij laat zien hoe alleen Rueb de figuur van Haagse Harry kon bedenken en waarom hij een geweldige tekenaar is. Rueb overlijdt in 2014 aan longkanker. In 2016 wordt in Den Haag een standbeeld van Haagse Harry onthuld; een eerbetoon aan zijn bijzondere schepper.

Regie: Bart Grimbergen en Roel Wijngaards-de Meij

Producent: Bart Grimbergen Producties

Uitzending:   dinsdag 18 december om 23.35 uur bij de NTR op NPO2

Cultuur & Uitgaan

Cultuur Uitgaan Media

24 mei 2022

Categorieën Cultuur & Uitgaan en Entertainment Media op NLMagazine

Beheerders gezocht banner

D Reizen

Center Parcs

Advertentie