070 Den Haag Cultuur - Op zaterdag 9 juni vindt in en om de Grote Kerk in Den Haag het Fonds 1818 Festival plaats. Voor elk wat wils, voor jong en oud; dat zijn de sleuteltermen van de gratis toegankelijke feestdag.

Het festival puilt uit van de creatieve activiteiten en swingende optredens, maar biedt ook ruimte aan inspirerende ontmoetingen, duurzame producten, historische mijlpalen en wensen voor de toekomst. Letterlijk hoogtepunt van de dag is de klim in de kerktoren die elk uur aan de festivalbezoeker wordt aangeboden.

De locatie van het Fonds 1818 Festival – de imposante Grote Kerk in het hart van Den Haag, pal tegenover het pand van het fonds – benadrukt de bijzondere reden van de feestdag: het 200-jarig jubileum van de Nutsspaarbank en Fonds 1818. Tal van maatschappelijke organisaties die Fonds 1818 in de afgelopen jaren heeft ondersteund, presenteren hun initiatieven. Zij doen dit in de vorm van workshops, demonstraties en optredens. Op het buitenpodium, waar muzikanten, zangers en dansers hun krachten bundelen in cross over-acts, vinden doorlopend optredens plaats. Op het programma staan onder meer Jam de La Cème en The Magic Mumble Jumble, breakdance-crew de Heavy Hitters, Jennifer Ewbank en Cantamare, Ballet van Leth, Afrodansers en Jeugdcircus Circaso.

Doe mee!

Groene vingers, theatrale fantasieën en vindingrijke geesten: iedereen kan zijn talenten tonen óf ontdekken. Zo kun je bankbiljetten ontwerpen en drukken bij de Grafische Werkplaats, afgedankte apparaten een nieuw leven geven in het Repair Café, aan een spijkerbroek hangen bij scouting De Rimboejagers, een robotje in elkaar sleutelen met het Digital Art Lab, kruidenolie fabriceren en naar wormen speuren bij de Tuinen van Mariahoeve, meespelen met het poppentheater van het onvervalst Haagse gezelschap Koos en Kleppie Konténâh en nog véél meer. Voor kinderen een walhalla (voor hun ouders waarschijnlijk stiekem ook), voor de maatschappelijk bewuste bezoeker één grote inspiratiebron en voor Fonds 1818 een uitgekomen wens om al die bevlogen initiatiefnemers op deze manier te belichten en bedanken. Naast alle activiteiten zijn veel ondersteunde organisaties te vinden op de twee festivalmarkten: de informatiemarkt in de kerk en de streekmarkt met duurzame producten buiten de kerk.

 

Wat is jouw idee?

Iedereen die op het festival geïnspireerd raakt door de initiatieven, of al langer rondloopt met een eigen idee voor een betere buurt of maatschappij, kan ter plekke zijn plannen uit de doeken doen. De adviseurs van Fonds 1818 staan de hele dag voor de bezoeker klaar om één-op-één plannen te bespreken, vragen te beantwoorden of gewoon even een praatje te maken.

Koor van bijna duizend zangers

Een van de hoogtepunten van de dag is de Fonds 1818 Sing Along: een koor van bijna duizend zangers dat speciaal voor deze gelegenheid is gevormd. Het megakoor trekt zijn spoor vanaf het Paard op de Prinsegracht naar het festival, waar het om 13.15 uur zal optreden. De muzikale begeleiding: het carillon van de Grote Kerk en een koperensemble dat hoog vanaf de kerktoren blaast.

Radio West

Speciaal voor het Fonds 1818 Festival bouwt Radio West zijn studio op in de Grote Kerk. Een nostalgisch bruin café vormt het decor van het populaire radiostation dat de hele dag vanaf het festival uitzendt. De tentoonstelling over de geschiedenis van de Nutsspaarbank, de klim naar het balkon van de kerktoren (met een gids die bij zo’n beetje elke traptrede een verhaal heeft), de vrolijke inspanningen bij alle workshops en activiteiten; het komt ongetwijfeld allemaal voorbij in de feestelijke live uitzending. Een van de belangrijkste boodschappen aan de luisteraars kan op deze plek alvast worden verklapt: beleef het Fonds 1818 Festival vooral niet vanuit je luie stoel bij de radio, maar kom naar de kerk!

Fonds 1818

Fonds 1818 zet zich in voor een betere maatschappij. Door het geven van geld, advies en begeleiding en door zelf projecten uit te voeren. Fonds 1818 is er voor iedereen in de regio Delft, Den Haag, Zoetermeer, Leiden en de Duin- & Bollenstreek en tussenliggende gemeenten.

Klik hier voor meer informatie.

Bepaalde rechten voorbehouden PIXABAY

070 Den Haag Duurzaamheid - Onze stad hoort bij de wereldtop inzake klimaat, dat blijkt uit een rapport van de non-profit CDP. Daar wordt de hofstad bij de ‘A List Cities’ geplaatst. Iets waar we best trots op mogen zijn, want van de 600 deelnemende steden halen slechts 7 procent de A-score.

Lees meer...

070 Den Haag Economie - Brouwerij De Prael heeft dit jaar de titel ‘Haagse Werkgever van het Jaar’ in de wacht gesleept. De prijs is een initiatief van GroenLinks Den Haag en werd jaarlijks uitgereikt op 1 mei, de Dag van de Arbeid en werd dit jaar voor de 4e keer uitgereikt. De Prael biedt werkgelegenheid voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, iets waar GroenLinks de brouwerij voor prijst.

Lees meer...

070 Wassenaar Economie - De gemeenteraad van Wassenaar heeft op dinsdag 26 maart na lang wikken en wegen in grote meerderheid ingestemd met de ‘Bestuurlijke afspraken Unmanned Valley Valkenburg’ (BA) en de bijbehorende toelichting.

Lees meer...

070 Den Haag Politiek – De chaos rondom de Brexit is bekend en zorgt voor veel verwarring. Ook studenten, zowel uit Nederland als uit de andere EU-landen, weten niet exact waar ze aan toe zijn. Vooralsnog is het onduidelijk of zij in de nabije toekomst nog wel kunnen studeren aan een Britse universiteit.

Lees meer...

Foto: Johan Nieuwenhuize

070 Scheveningen Maatschappij - Speciaal voor Theater na de Dam maakt Het Nationale Theater samen met Theater Dakota en het Zuiderparktheater een voorstelling over de Tweede Wereldoorlog in het stadsdeel Escamp.

Lees meer...

070 Leidschendam-Voorburg Politiek - “Duurzaamheid, dat gaan we natuurlijk doen!”, aldus een gedreven wethouder Astrid van Eekelen. Het uitvoeringsprogramma duurzaamheid zet voor de komende jaren in op de doelgerichte lokale aanpak.

Lees meer...

070 Den Haag Cultuur - Van 18 tot en met 22 juni verandert het plein van Huize Zuidhoorn in een heus sprookjesachtig openluchttheater waar jong en oud hun hart kan ophalen en zich kan laten fêteren op een geweldig muziekspektakel. Het plein wordt decor en locatie voor een wervelend spektakel. 

Lees meer...

Een contrabasdag voor kids op zondag 31 maart

Lees meer...

Copyright AnnaER PIXABAY

Het kampeerseizoen staat weer voor de deur; straks trekt de Nederlander dus opnieuw met de caravan naar het zuiden. Maar zo ver hoeft het niet, het kan ook veel dichter bij. Waarom niet een keer op vakantie in eigen regio? We zijn immers een stadsmagazine, dus houden we de Hagenezen graag in eigen buurt. Eerder schreven we al over wintersporten in Den Haag, maar je kan hier het stadsgevoel ook echt inruilen voor een vakantiegevoel.

Lees meer...

070 Den Haag Gezondheid Sport - Op zaterdag 14 september springen ongetwijfeld vele Hagenaars en vele andere begunstigden de gracht in in Den Haag.

Lees meer...

De winnaar van vorig jaar, Arie van der Rassel, is dit jaar, vanwege zijn aanhoudend goede prestaties, opnieuw genomineerd. Foto: Richard Mulder.

Lees meer...

Foto: Khalid-Choukoud door Luka de Kruijf 2018

Lees meer...