070 Den Haag Cultuur & Uitgaan - Het Gemeentemuseum staat bekend als een veelzijdig instituut dat exposities en activiteiten aanbiedt voor jong en oud, en zowel klassieke als moderne kunst tentoonstelt. Vanaf 21 april kunnen liefhebbers van de kunststroming art nouveau, ook bekend als jugendstil, hun hart ophalen bij de expositie 'Art Nouveau in Nederland'. Hier een kleine voorproef van wat hen te wachten staat.

Authentieke kunst en de natuur

Het Gemeentemuseum heeft 350 verschillende kunstwerken verzameld uit de periode van 1884 tot 1914 - het zogenaamde fin de siècle (Frans voor 'eind van de eeuw')  - waaronder natuurstudies, kamerschermen, kalenderbladen, meubels en zelfs volledige interieurs. De focus van deze interdisciplinaire tentoonstelling ligt op de ontwikkeling van de art-nouveaustijl in Nederland, die zich in een tijd van industrialisatie en razendsnelle technologische vernieuwing kenmerkte door een verlangen naar de natuur, authentieke kunst en het Oosten. De Nederlandse garde trachtte zich van omliggende landen te onderscheiden door minder tierelantijnen in de stijl te verwerken dan de buren doorgaans deden, maar veel van de karakteristieke sierlijke lijnen en decoratieve natuurelementen van de jugendstil vinden we wel degelijk in de Nederlandse creaties terug.

Slaoliestijl

De expositie stelt eveneens boekbanden en affiches tentoon van de prominente Nederlandse kunstenaar Jan Toorop, die ook verantwoordelijk was voor de term 'slaoliestijl' - een spottende benaming voor de kunststijl. Deze naam is gebaseerd op een ontwerp van Toorop uit 1893 voor een reclameaffiche voor 'Delftsche slaolie', in opdracht van de Nederlandse Oliefabriek (NOF). Ironisch genoeg is het affiche een prachtig voorbeeld van de nieuwe technologieën van die tijd, want afbeeldingen op posters werden pas rond 1890 in Europa wijdverbreid, nadat de druktechnologie in Frankrijk was doorontwikkeld. Waar we tegenwoordig gemakkelijk posters laten drukken in groten getale, en dit zelfs online en digitaal kunnen regelen, was het in die tijd gebruikelijk om posters te laten ontwerpen door een kunstenaar en dan lithografisch te laten drukken. De expositie trekt zo wel meer interessante parelellen tussen toen en nu.

Praktische informatie

De tentoonstelling 'Art Nouveau in Nederland' is vanaf 21 april te bezoeken en zal doorgaan t/m 28 oktober. Voor meer informatie raadpleegt u de website van het Gemeentemuseum. En als u er dan toch bent: ook de vaste collectie is een grote aanrader, met kunstwerken van meesters als Monet en Picasso. Er geldt één entreeprijs voor de collectie en de exposities, dus geen reden om niet even een kijkje te nemen.

 

070 Wassenaar Economie - De gemeenteraad van Wassenaar heeft op dinsdag 26 maart na lang wikken en wegen in grote meerderheid ingestemd met de ‘Bestuurlijke afspraken Unmanned Valley Valkenburg’ (BA) en de bijbehorende toelichting.

Lees meer...

070 Rijswijk Duurzaamheid - Op zaterdag 23 maart namen 30 inwoners uit de Leliestraat en de Frederik Hendrikstraat in Oud Rijswijk de schop ter hand om 18 geveltuinen aan te leggen en te beplanten. De aftrap van de campagne ‘Kleur je straat’ wordt verzorgd door wethouder Marloes Borsboom-Turabaz. Zij deed dit door in de Lelielaan het eerste stukje groen voor de deur aan te leggen.

Lees meer...

070 Den Haag Duurzaamheid - Woensdag 27 maart zal het konijnen en knaagdiercentrum het Knaaghof het officiële Keurmerk Opvang gezelschapsdieren uitgereikt krijgen. Dit Keurmerk wordt verleend door de onafhankelijke organisatie Kiwa Verin en bestaat uit een digitaal assessment en een audit op locatie waarin de professionaliteit van de betreffende opvang wordt getoetst. Wij nodigen u graag uit hierbij aanwezig te zijn.

Lees meer...

Foto: Johan Nieuwenhuize

070 Scheveningen Maatschappij - Speciaal voor Theater na de Dam maakt Het Nationale Theater samen met Theater Dakota en het Zuiderparktheater een voorstelling over de Tweede Wereldoorlog in het stadsdeel Escamp.

Lees meer...

070 Leidschendam-Voorburg Politiek - “Duurzaamheid, dat gaan we natuurlijk doen!”, aldus een gedreven wethouder Astrid van Eekelen. Het uitvoeringsprogramma duurzaamheid zet voor de komende jaren in op de doelgerichte lokale aanpak.

Lees meer...

070 Den Haag Maatschappij - Hogeschool Inholland Den Haag organiseert op woensdag 13 februari van 17.00 - 20.00 uur een open avond voor iedereen die zich aan het oriënteren is op een associate degree, hbo- of masteropleiding.

Lees meer...

Een contrabasdag voor kids op zondag 31 maart

Lees meer...

Copyright AnnaER PIXABAY

Het kampeerseizoen staat weer voor de deur; straks trekt de Nederlander dus opnieuw met de caravan naar het zuiden. Maar zo ver hoeft het niet, het kan ook veel dichter bij. Waarom niet een keer op vakantie in eigen regio? We zijn immers een stadsmagazine, dus houden we de Hagenezen graag in eigen buurt. Eerder schreven we al over wintersporten in Den Haag, maar je kan hier het stadsgevoel ook echt inruilen voor een vakantiegevoel.

Lees meer...

070 Den Haag - Voor de live-stream van The Billy Joel Experience zijn we op zoek naar zoveel mogelijk mondharmonicaspelers die de Piano Man, Alexander Broussard, gezamenlijk ondersteunen met het bekende lied Piano Man van Billy Joel natuurlijk.

Lees meer...

De winnaar van vorig jaar, Arie van der Rassel, is dit jaar, vanwege zijn aanhoudend goede prestaties, opnieuw genomineerd. Foto: Richard Mulder.

Lees meer...

Foto: Khalid-Choukoud door Luka de Kruijf 2018

Lees meer...

De Uithof maakt wintersporten per minuut mogelijk via app Tapperuse

070 Den Haag Sport - Met de introductie van Tapperuse bij De Uithof kunnen bezoekers vanaf dit winterseizoen per minuut betalen voor de tijd dat ze bij het overdekte sportcentrum binnen zijn. De Uithof heeft gekozen voor de nieuwe flexibele betaalmethode om spontane toegang mogelijk te maken. Met de app betalen bezoekers per minuut en alleen voor de tijd dat ze bij het centrum binnen zijn. De Tapperuse app is gratis te downloaden in de App en Play store.

Lees meer...