070 Den Haag Maatschappij - Een nieuw type migrant is in opkomst: vluchtelingen niet als gevolg van oorlog, maar van ‘economische ontwikkeling’ die miljoenen mensen van hun land en uit hun woonplaatsen verdrijft en hun natuurlijke leefomgeving vernietigt. Professor Saskia Sassen, professor Sociologie aan Columbia University, gaat tijdens de jaarlijkse T.M.C. Asser Lecture op 30 november 2017 in op de noodzaak om deze ontwikkeling een plaats te geven in het internationale recht.

Global Cities, immigratie en de wereldeconomie

Professor Sassen is hoogleraar sociologie aan ‘Columbia University’ in New York en een van de meest prominente wetenschappers ter wereld op het gebied van Global Cities, immigratie en staten in een veranderende wereldeconomie. Ongelijkheid, gender, digitalisering en de gevolgen van de economische globalisering voor staten en het internationaal recht zijn belangrijke onderwerpen in haar werk. Zij is de auteur en mederedacteur van talrijke boeken die in meer dan twintig talen zijn gepubliceerd. Haar laatste boek is 'Expulsions: Brutality and Complexity in the Global Economy'. Voor haar werk heeft Sassen diverse prijzen ontvangen. Recent werd zij lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen.

 

Wanneer: 30 november 2017, vanaf 16.00 uur (registratie start om 15.15 uur)
Waar: Academiezaal Vredespaleis, Den Haag

Wilt u aanwezig zijn, dan kunt u zich aanmelden op de website van het T.M.C. Asser Instituut.

Jaarlijkse T.M.C. Asser Lecture

Het T.M.C. Asser Instituut organiseert in 2017 voor de derde keer zijn jaarlijkse lezing. Iedere editie gaat een internationaal erkende wetenschapper, die actief is in het publieke debat, in op de ontwikkelingen in de samenleving en de rol van het (internationaal) recht daarbij. Daarbij treden ze in de voetsporen van Tobias Asser, de naamgever van het instituut, die onderzocht hoe recht en internationale (juridische) instituties kunnen bijdragen aan vertrouwen en respect in een samenleving. Dit wederzijds vertrouwen en respect is cruciaal voor iedere samenleving, vooral als die wordt gekenmerkt door heterogeniteit. Dit geldt voor alle niveaus: internationaal, nationaal, en zeker ook voor de snelgroeiende wereldsteden.

Vertrouwen centraal in strategische onderzoeksagenda T.M.C. Asser Instituut

De rol van internationaal recht bij de bevordering van vertrouwen in de samenleving staat ook centraal in de strategische onderzoeksagenda van het T.M.C. Asser Instituut. De jaarlijkse T.M.C. Asser Lecture bekijkt dit vraagstuk vanuit verschillende perspectieven en rechtsgebieden. Het is daarmee een platform voor constructieve, kritische reflectie op de rol van het recht in het oplossen van de uitdagingen en (potentieel radicale) veranderingen van de wereldwijde samenleving in de 21e eeuw, als gevolg van bijvoorbeeld migratie, globalisering en klimaatverandering.

Over het T.M.C. Asser Instituut

Het T.M.C. Asser Instituut is een onderzoeks- en kenniscentrum op het gebied van internationaal en Europees recht. Het instituut verricht onafhankelijk fundamenteel en beleids-geörienteerd onderzoek en verspreidt kennis door publicaties, trainingen en conferenties. Door wetenschap, juridische praktijk en openbaar bestuur bij elkaar te brengen, draagt het Instituut bij aan kritische en constructieve analyses van internationale juridische ontwikkelingen. Op deze manier wil het Instituut bijdragen aan de betrouwbaarheid van internationaal recht en internationale instituties.

Bepaalde rechten voorbehouden PIXABAY

070 Den Haag Duurzaamheid - Onze stad hoort bij de wereldtop inzake klimaat, dat blijkt uit een rapport van de non-profit CDP. Daar wordt de hofstad bij de ‘A List Cities’ geplaatst. Iets waar we best trots op mogen zijn, want van de 600 deelnemende steden halen slechts 7 procent de A-score.

Lees meer...

070 Den Haag Economie - Brouwerij De Prael heeft dit jaar de titel ‘Haagse Werkgever van het Jaar’ in de wacht gesleept. De prijs is een initiatief van GroenLinks Den Haag en werd jaarlijks uitgereikt op 1 mei, de Dag van de Arbeid en werd dit jaar voor de 4e keer uitgereikt. De Prael biedt werkgelegenheid voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, iets waar GroenLinks de brouwerij voor prijst.

Lees meer...

070 Wassenaar Economie - De gemeenteraad van Wassenaar heeft op dinsdag 26 maart na lang wikken en wegen in grote meerderheid ingestemd met de ‘Bestuurlijke afspraken Unmanned Valley Valkenburg’ (BA) en de bijbehorende toelichting.

Lees meer...

Stadsdeel Scheveningen roept Statenkwartier op tot indienen van initiatieven

Lees meer...

070Den Haag Politiek/Maatschappij - Dinsdag 17 september vindt in de Koninklijke Schouwburg de vijfde editie van de Kindertroonrede plaats. The Residents Stadsorkest, dat bestaat uit Haagse scholieren, verzorgt de muzikale begeleiding. U bent hierbij van harte welkom, de toegang tot de Kindertroonrede is gratis.

Lees meer...

070magazine.nl Politiek/Maatschappij - Vrijdag 13 september aanstaande, aan de vooravond van Prinsjesdag, is het Kleine Prinsjesdag. Dan draagt de 14-jarige Koning van de Jeugd, Yusuf Khalid, zijn troonrede voor in de Haagse Ridderzaal. In zijn troonrede vraagt hij aandacht voor de duizenden jongeren in Nederland die rondlopen met depressieve klachten. Op die dag gaan ook scholierenteams met Tweede Kamerleden in debat over allerlei kinderrechtenthema’s. Hieruit zal één debatteam de felbegeerde beker winnen. 

Lees meer...

070Den Haag Cultuur - Op zaterdag 21 en zondag 22 september vindt Tina Festival plaats op Attractiepark Duinrell. Tijdens het leukste meidenfeest van het jaar worden voor de tweede keer de Tina Awards uitgereikt. Op zowel de zaterdag als de zondag worden in een spectaculaire show van een half uur drie awards uitgereikt.

Lees meer...

070DenHaag – Cultuur - Fabian is cabaretier en autist. Beide doet hij zelfstandig. Het programma VLAFEEST gaat over hoe hij met dat laatste steeds beter heeft leren leven. “Het theater is een goede plek om het daar over te hebben. Als mensen op straat met me praten denken ze: wat een mafkees. Sta ik op een podium denken ze: dit is echt theater! Dat voelt veilig en daar kan ik mee spelen.”

Lees meer...

070DenHaag Cultuur - Oh Oh Den Haag, de Swan Market komt er weer aan! We strijken weer neer in hartje Den Haag, op Het Plein. Op steenworp afstand van centraal station. Dit authentieke stukje stad bruist van de gezelligheid en op zondag 15 september is het onze Swanlocatie! Wij hebben er zin in!

Lees meer...

070DenHaag Lifestyle - Vanaf september a.s. opent de praktijk voor Life & Health Coaching Terry.nu haar deuren in Den Haag. De praktijk biedt persoonlijke begeleiding, voedings- en afslankadvies, en orthomoleculaire therapie.

Lees meer...

Ludieke actie bij Segbroek College Den Haag

Lees meer...

070Den Haag Sport/lifestyle - Zaterdag 14 december vindt de derde editie van de Scheveningen Light Walk plaats. Het leukste wandelevenement in de donkere en gezellige wintermaand. Duizenden sportieve wandelaars trekken de wandelschoenen aan en wandelen 5,5 km (Kids Light Walk), 7,5 km, 12,5 km of 18,5 km door een magisch verlicht Scheveningen. De organisatie verwacht dit jaar zo'n 12.500 deelnemers.

Lees meer...