070 Den Haag Maatschappij - Een nieuw type migrant is in opkomst: vluchtelingen niet als gevolg van oorlog, maar van ‘economische ontwikkeling’ die miljoenen mensen van hun land en uit hun woonplaatsen verdrijft en hun natuurlijke leefomgeving vernietigt. Professor Saskia Sassen, professor Sociologie aan Columbia University, gaat tijdens de jaarlijkse T.M.C. Asser Lecture op 30 november 2017 in op de noodzaak om deze ontwikkeling een plaats te geven in het internationale recht.

Global Cities, immigratie en de wereldeconomie

Professor Sassen is hoogleraar sociologie aan ‘Columbia University’ in New York en een van de meest prominente wetenschappers ter wereld op het gebied van Global Cities, immigratie en staten in een veranderende wereldeconomie. Ongelijkheid, gender, digitalisering en de gevolgen van de economische globalisering voor staten en het internationaal recht zijn belangrijke onderwerpen in haar werk. Zij is de auteur en mederedacteur van talrijke boeken die in meer dan twintig talen zijn gepubliceerd. Haar laatste boek is 'Expulsions: Brutality and Complexity in the Global Economy'. Voor haar werk heeft Sassen diverse prijzen ontvangen. Recent werd zij lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen.

 

Wanneer: 30 november 2017, vanaf 16.00 uur (registratie start om 15.15 uur)
Waar: Academiezaal Vredespaleis, Den Haag

Wilt u aanwezig zijn, dan kunt u zich aanmelden op de website van het T.M.C. Asser Instituut.

Jaarlijkse T.M.C. Asser Lecture

Het T.M.C. Asser Instituut organiseert in 2017 voor de derde keer zijn jaarlijkse lezing. Iedere editie gaat een internationaal erkende wetenschapper, die actief is in het publieke debat, in op de ontwikkelingen in de samenleving en de rol van het (internationaal) recht daarbij. Daarbij treden ze in de voetsporen van Tobias Asser, de naamgever van het instituut, die onderzocht hoe recht en internationale (juridische) instituties kunnen bijdragen aan vertrouwen en respect in een samenleving. Dit wederzijds vertrouwen en respect is cruciaal voor iedere samenleving, vooral als die wordt gekenmerkt door heterogeniteit. Dit geldt voor alle niveaus: internationaal, nationaal, en zeker ook voor de snelgroeiende wereldsteden.

Vertrouwen centraal in strategische onderzoeksagenda T.M.C. Asser Instituut

De rol van internationaal recht bij de bevordering van vertrouwen in de samenleving staat ook centraal in de strategische onderzoeksagenda van het T.M.C. Asser Instituut. De jaarlijkse T.M.C. Asser Lecture bekijkt dit vraagstuk vanuit verschillende perspectieven en rechtsgebieden. Het is daarmee een platform voor constructieve, kritische reflectie op de rol van het recht in het oplossen van de uitdagingen en (potentieel radicale) veranderingen van de wereldwijde samenleving in de 21e eeuw, als gevolg van bijvoorbeeld migratie, globalisering en klimaatverandering.

Over het T.M.C. Asser Instituut

Het T.M.C. Asser Instituut is een onderzoeks- en kenniscentrum op het gebied van internationaal en Europees recht. Het instituut verricht onafhankelijk fundamenteel en beleids-geörienteerd onderzoek en verspreidt kennis door publicaties, trainingen en conferenties. Door wetenschap, juridische praktijk en openbaar bestuur bij elkaar te brengen, draagt het Instituut bij aan kritische en constructieve analyses van internationale juridische ontwikkelingen. Op deze manier wil het Instituut bijdragen aan de betrouwbaarheid van internationaal recht en internationale instituties.

Bepaalde rechten voorbehouden PIXABAY

070 Den Haag Duurzaamheid - Onze stad hoort bij de wereldtop inzake klimaat, dat blijkt uit een rapport van de non-profit CDP. Daar wordt de hofstad bij de ‘A List Cities’ geplaatst. Iets waar we best trots op mogen zijn, want van de 600 deelnemende steden halen slechts 7 procent de A-score.

Lees meer...

070 Den Haag Economie - Brouwerij De Prael heeft dit jaar de titel ‘Haagse Werkgever van het Jaar’ in de wacht gesleept. De prijs is een initiatief van GroenLinks Den Haag en werd jaarlijks uitgereikt op 1 mei, de Dag van de Arbeid en werd dit jaar voor de 4e keer uitgereikt. De Prael biedt werkgelegenheid voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, iets waar GroenLinks de brouwerij voor prijst.

Lees meer...

070 Wassenaar Economie - De gemeenteraad van Wassenaar heeft op dinsdag 26 maart na lang wikken en wegen in grote meerderheid ingestemd met de ‘Bestuurlijke afspraken Unmanned Valley Valkenburg’ (BA) en de bijbehorende toelichting.

Lees meer...

070 Den Haag Politiek – De chaos rondom de Brexit is bekend en zorgt voor veel verwarring. Ook studenten, zowel uit Nederland als uit de andere EU-landen, weten niet exact waar ze aan toe zijn. Vooralsnog is het onduidelijk of zij in de nabije toekomst nog wel kunnen studeren aan een Britse universiteit.

Lees meer...

Foto: Johan Nieuwenhuize

070 Scheveningen Maatschappij - Speciaal voor Theater na de Dam maakt Het Nationale Theater samen met Theater Dakota en het Zuiderparktheater een voorstelling over de Tweede Wereldoorlog in het stadsdeel Escamp.

Lees meer...

070 Leidschendam-Voorburg Politiek - “Duurzaamheid, dat gaan we natuurlijk doen!”, aldus een gedreven wethouder Astrid van Eekelen. Het uitvoeringsprogramma duurzaamheid zet voor de komende jaren in op de doelgerichte lokale aanpak.

Lees meer...

070 Den Haag Cultuur - Van 18 tot en met 22 juni verandert het plein van Huize Zuidhoorn in een heus sprookjesachtig openluchttheater waar jong en oud hun hart kan ophalen en zich kan laten fêteren op een geweldig muziekspektakel. Het plein wordt decor en locatie voor een wervelend spektakel. 

Lees meer...

Een contrabasdag voor kids op zondag 31 maart

Lees meer...

Copyright AnnaER PIXABAY

Het kampeerseizoen staat weer voor de deur; straks trekt de Nederlander dus opnieuw met de caravan naar het zuiden. Maar zo ver hoeft het niet, het kan ook veel dichter bij. Waarom niet een keer op vakantie in eigen regio? We zijn immers een stadsmagazine, dus houden we de Hagenezen graag in eigen buurt. Eerder schreven we al over wintersporten in Den Haag, maar je kan hier het stadsgevoel ook echt inruilen voor een vakantiegevoel.

Lees meer...

070 Den Haag Gezondheid Sport - Op zaterdag 14 september springen ongetwijfeld vele Hagenaars en vele andere begunstigden de gracht in in Den Haag.

Lees meer...

De winnaar van vorig jaar, Arie van der Rassel, is dit jaar, vanwege zijn aanhoudend goede prestaties, opnieuw genomineerd. Foto: Richard Mulder.

Lees meer...

Foto: Khalid-Choukoud door Luka de Kruijf 2018

Lees meer...